Една независима Каталуня ще преживее истинско икономическо бедствие.

Това заяви испанският министър на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от в. "А Бе Се".

За утре правителството на най-богатата испанска автономна област е насрочило референдум за независимост. То се зарича да го проведе въпреки че централната власт в Мадрид го обяви за нелегитимен. В петък говорителят на испанското правителство заяви, че референдум няма да има.

Сепаратистите твърдят, че отцепване от Испания ще намали безработицата. Според "А Бе Се" обаче много експерти смятат точно обратното. А министър Де Гиндос изтъква, че тя ще се удвои. А БВП на Каталуня рязко ще спадне с 25 до 30 на сто.

Еврокомисията отдавна предупреди, че независима Каталуня ще излезе автоматично от ЕС и ще трябва наново да подава молба за членство и да води преговори. Което означава, че областта няма да може да използва еврото. Евентуална собствена каталунска валута ще бъде силно девалвирана.

БВП ще намалее заради търговията с чужбина и с останалите автономни области на Испания. Износът на Каталуня е най-големият в цялата страна и съставлява 25,6 на сто от целия експорт.

В случай на независимост Каталуня ще трябва да плаща мита до 10 на сто при търговията с останалите страни от ЕС. А за тези страни отиват 61,51 на сто от продажбите от областта зад граница.

Каталуня ще пострада и от бойкота, който ще й наложат останалите 16 автотомни области в Испания. А за тях каталунските компании изнасят стоки в размер на 44 милиарда евро годишно. Положителното салдо на тази област към останалите испански региони е 17,9 милиарда евро. Което генерира 30 на сто от финансовите приходи на Каталуня.

Сепаратисткото мнозинство в парламента в Барселона твърди, че Каталуня ще запази достъпа си до единния европейски пазар, стига да подпише двустранни споразумения за търговия с останалите страни от ЕС, подобни на сключените от Швейцария. За да стане това обаче е необходимо квалифицирано мнозинство на страните членки. А със сигурност Испания ще се противопоставя по всякакъв начин.

Всичко това ще се отрази неминуемо и върху Испания. Най-малкото с това, че централната хазна в Мадрид вече няма да може да превежда за бедните области пари от Каталуня.

При всички положения става дума за игра, в която и двете страни, т.е. Испания и Каталуня губят, отбелязва икономистът Кармело Тахадура, бивш висш чиновник от най-голямата банка в страната ББВА.

"При едностранно обявяване на независимост Каталуня ще бъде извън ЕС. Неизпълнението на законите предполага скок в бездната, която няма да направи реално завръщането в ЕС в обозримо бъдеще", смята той.

Каталуня ще се лиши и от пари от създадения от испанското правителство Фонд за ликвидност на автономните области (ФЛА). За първите 9 месеца на тази година регионът получи 5,3 милиарда евро оттам. Тези пари са изключително важни за запушване на бюджетния дефицит на областта.

От само себе си се разбира, че при това полежение не може да се говори за чугжди инвестиции. Редица транснационални компани и банки предупредиха, че могат да се изтеглят от Каталуня. И почти със сигурностще го направят в случай на излизане от ЕС. Защото никой не желае да има бизнес в държава, която е изтървала питомното и гони дивото, т.е. излязла е от Евросъюза и тепърва създава свои структури и институции.