Докладът на състоянието на националната сигурност е трябвало да бъде редактиран в частта, в която се говори за Русия като за заплаха за националната сигурност, "защото Русия не е заплаха за България".

Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по Нова тв. Според него обаче вече е малко късно за редакция, защото документът е внесен в Народното събрание. Догодина обаче не трябвало да има такива констатации, а отношенията ни с Москва трябва да са прагматични. 

За редакция на доклада преди седмица се обяви и лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединените патриоти" Волен Сидеров. Социалистите също реагираха остро на документа.

Каракачанов отново повтори тезата си, че България трябва да купи нови изтребители в някакъв момент, но преди да похарчи 3,5 млрд. лв. за това, можело да ремонтираме наличните съветски МиГ-29 и те да летят докъм 2030 година. (В инвестиционния проект за нови изтребители финансовата рамка е за 1,5 млрд. лв., но от около месец цената "порасна" двойно в изявленията на представители на властта - б.р.)

Ремонтите според министъра щели да струват много по-малко пари. Освен това в преговорите с руската страна нямало да има никакви посредници, което означавало гаранция, че няма да има далавера - затова и Каракачанов поканил представителя на руската компания "РСК-МиГ" и подписали меморандум ремонтите да се случват в одържавения завод "Авионамс", ако това е възможно. 

Военният министър все пак подчерта, че трябва да се мисли и работи за закупуване на нова военна техника, но е "грехота старите машини да бъдат захвърлени, сложени като паметник в някое село или продадени за без пари", ако може да продължат да бъдат ползвани. По отношение на изтребителите се очаква нова оценка на офертите, подадени до момента, както и вероятно допускане на нови участници в процедурата. Както Клуб Z писа, след предаването на офертите от Португалия, Италия и Швеция и отпадането на първото предложение за F-16 втора ръка, представители на компанията производител на американските самолети е отправила друга оферта за нови машини. 

"Няма противоречия с ГЕРБ, генерално проблеми няма", заяви още Каракачанов за отношенията в управляващата коалиция.

Той повтори идеята на "Обединените патриоти" за законови промени, които да задължат имамите в България да са учили в религиозно училище у нас, ако искат да проповядват. За целта обаче първо държавата трябва да позволи акредитацията на Висшия ислямски институт - нещо, за което Главното мюфтийство се бори от години, но не се случва, въпреки немалко дадени обещания. 

По думите на Каракачанов трябва да се спре това  "млади момчета от Родопите да ходят в петролни държави и после да се връщат да проповядват ислям, който не е характерен за България".