Покрай шумотевицата за неделния референдум за независимост на Каталуня, един от главните въпроси е в коя лига ще играе "Барселона", ако областта някак се отдели от Испания.

Независимо че правителството в Мадрид обяви, че вот няма да има и че гласуването е незаконно.

Още преди две години тогавашният премиер на Франция Манюел Валс, роден в града на Гауди, покани "блаугранас" във френската Лига 1.

"Барса може да играе в Лига 1. Защо това да не стане?, обяви Валс пред испански и френски медии. - Подобен е случаят с "Монако". Историята на Барса не е свързана само с футбола и това прави този клуб толкова велик и харизматичен. Бях юноша, но помня много неща. Като например как изглеждаше "Камп Ноу" седмици преди смъртта на Франко."

Всички искат "Барселона" и това е напълно нормално - все пак говорим за един от най-големите футболни клубове в света. Става въпрос за чисто спортното съперничество, за тръпка, за пълни стадиони и големи звезди, но и за бизнес.

Спортният министър на Каталуня Жерар Фигерас обяви, че Барса, а също така "Еспаньол" и "Жирона" - другите два по-големите каталунски отбора, сами ще рещат къде да се подвизават.

"Има отбори от други страни, които играят в регионални лиги и в Испания, и в Каталуня, аргументира се Фигерас пред местната преса. - Така е във футбола и баскетбола - има няколко андорски тимове. "Монако" играе във Франция. Уелски отбори играят в Англия. Не мисля, че УЕФА ще има нещо против. Ако обявим независимост, "Барселона", "Еспаньол" и "Жирона" могат да изберат Испания, Франция или дори Англия."

Последната дестинация звучи доста екзотично, но и интригуващо. И възможно, що се отнася до Висшата лига. Най-печелившото първенство в света няма да върне "Барселона". Преди 25 години, когато се формираше, Премиършип опита да привлече шотландските "Селтик" и "Рейнджърс". Опити имаше и след това.

Хавиер Тебас, шефът на Испанската професионална лига е на различно мнение от това на Фигерас - Барса няма да има право на избор при отделяне на Каталуня. Вратите на Примера дивисион ще бъдат затворени.

Подкрепя го Габриел Руфан, депутат от каталунската републиканска лява партия в ипанския парламент.

Футболните хора обаче, дори в Мадрид, си искат "Барселона".

"Като любител на футбола и спорта като цяло, не мога да си представя испанската лига без "Барселона", заяви треньорът на "Реал" Зинедин Зидан на една от последните си пресконференции.

А какви са намеренията на футболните хора в Каталуня?

Клубът, в емблемата на който стои знамето на областта, опитва да стои встрани от политиката и не взема страна. Макар че през 2014 г. "Барселона" подписа националния пакт на движението "За правото на избор", обединяващо политически и неформални организации, поддържащи насрочването на референдум и възможността за вот, както личи от името.

А в сряда след масовите арести на членове на местното правителство от испанските власти, "Барселона" наруши мълчанието и излезе с декларация, в която се застъпи за "демокрация, свобода на словото и правото на самоопределение".

Един от лидерите в съблекалнята на "блаугранас" - Жерар Пике, открито заявява желанието си за референдум. И не отсега. Защитникът и съпруг на певицата Шакира често в миналото е застъпвал идеи за независимост на Каталуня, поради което е освиркван на мачове на националния отбор на Испания.

Определят го като сепаратист, а онзи ден съотборникът му в "Ла Роха" Серхио Рамос от "Реал" разкритикува активната политическа позиция на Пике.

"Ще играем в лигата, в която ще играе и "Еспаньол", коментира Карлес Виларуби, вицепрезидент на "Барселона".

Той неслучайно намеси "Еспаньол" - привържениците на този клуб са застъпници на това Каталуня да остане част от Испания. Те и шефовете на клуба винаги са били "промадридисти".

Би Би Си цитири високопоставен източник от "Барселона", пожелал анонимност:

"Ако отцепването на Каталуня стане реалност, ние ще поискаме думата на привържениците и играчите в отбора какво да предприемем. При цялото ми ужанение към всички останали, "Барселона" е един от най-големите брандове в световния футбол. За всяка една лига ще е чест да ни приеме, в това число и испанската."

Има една лига, в която Барса със сигурност няма да играе и това е каталунската. Няма как звезди като Лео Меси, Луис Суарес и Пике да играят срещу полупрофесионалисти и пълни анонимници.