Папа Франциск с включва в кампаниите срещу фалшивите новини. Това стана ясно от туит на папапа от петък вечерта, в който поставя темата на Световния ден на комуникациите през 2018 г., който се отбелязва всяка година през пролетта. 

 

 

"Избрах тази тема за Световния ден на комуникациите през 2018-а: "Истината ще ви направи свободни" (Йоан 8:32). Фалшиви новини и журналистика за мир", написа гравата на Римокатолическата църква в социалната мрежа. 

Световният ден на комуникацията е учреден от Втория ватикански консилиум. Папата работи и върху документ, свързан с темата за фалшивите новини, съобщи "Ройтерс". В изявление на Ватикана се уточнява, че църквата иска да допринесе в борбата срещу лъжите в медиите и иска да прикани хората към размисъл за причините за появата им и за последиците от дезинформацията в медиите.

Темата не е нова за Папа Франциск. През декември 2016 г. той каза, че дезинформацията може би най-голямото зло, което някоя медия може да причини. Няколко месеца по-късно той заяви, че "добрата информация може да разруши стените на страха и безразличието." В днешното изявление на Ватикана се казва още, че "фалшивите новини допринасят за зараждането и подхранването на силна поляризация на мненията. Изкривяването на фактите може да има отражение върху индивидуалното и колективното поведение".