"Изборът за закриване на служби в два от трите ни зимни курорта и "поканата" те да бъдат заместени от частни фирми е нелепо. СФСМВР се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност и защита на населението с всички позволени от закона средства..."

Това е част от разпространена позиция на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) по повод признанията на ръководството от последните дни, че се налага съкращаване на 10 участъка и две районни служби, ангажирани с пожарогасене и спасяване (както е извстно, към пожарната е и бившата Гражданска защита, б.р.).

Синдикалистите наричат случващото се - "напълно умишлено или вследствие на откровена некомпетентност" и цитират чл. 61 от Конституцията, според който: „Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон“.

Този член обаче...

".... трябва да бъде спазван не само от „обикновените“ граждани, а в много по-голяма степен от гражданите на Република България, които заемат ръководни длъжности в МВР и ГДПБЗН, в чието задължение е да прилагат както специалните закони, така и Конституцията на Република България", пишат синдикалистите и обвиняват ръководството, че е дезертирало от базисната необходимост на всеки гражданин от защита при пожар.

Клуб Z припомня, че пожарникарите от години се бориха, а накрая бе прието тяхното искане - за минимум трима служители в екип, което е минимален стандарт в Европа. Затова обаче пък сега шефовете твърдят, че се налага да закриват цели поделения.

Ето и пълния текст на обръщението на СФСМВР:

"СФСМВР с огромно съжаление отбелязва опита на държавата, в лицето на ръководството на МВР да дезертира от предоставянето на една, гарантирана от държавата, базисна необходимост на всеки гражданин на Република България, а именно защита при пожар, бедствие или авария.

Тази част от дейността на МВР, в сферата на сигурността се осигурява основно от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Сериозните разминавания в последните три години между СФСМВР и професионалното ръководство на ГДПБЗН, и съответното политическо ръководство на МВР, в лицето на определен ресорен зам.-министър, по отношение на откровени нарушения, касаещи безопасността, както на гражданите, така и на отделния служител, достигнаха своя апогей във вчерашния ден - по признание на Главен комисар Николов и министър Радев (наследил проблема от предшествениците си), ПБЗН не е в състояние да осигури едва 190 щата, за да не се наложи съкращаване на 10 участъка и две районни служби, ангажирани с пожарогасене и спасяване.

СФСМВР вече три години води непрекъснати спорове, с необходимите аргументи, за нуждата от минимум трима служители в екип. Отстоявахме и отстояхме тези минимални за Европа стандарти в името на безопасността на нашите колеги и на самите граждани.

Ръководещите на главната дирекция и съответните служители на политическото ръководство на МВР имаха на разположение цели 2 години, за да приведат в действие изискванията на една Наредба, приета след продължителни протести на Федерацията пред Народното събрание на Република България.
Това неизпълнение, според СФСМВР, е напълно умишлено или вследствие на откровена некомпетентност.

Недоумение буди и фактът, че тези съкращения, в територии където и до момента времето за реакция е било доста бавно и е създавало възможност за пожари със сериозни материални загуби, се обясняват със забележете: "допълнително закъснение от 7 до 12 минути...", изказани от професионален ръководител.

Изборът за закриване на служби в два от трите ни зимни курорта и "поканата" те да бъдат заместени от частни фирми е нелепо.

СФСМВР се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност и защита на населението с всички позволени от закона средства, както за да защити членовете си в засегнатите служби, така правото на всички граждани на Република България да имат равен достъп до служби за ПБЗН.

СФСМВР счита, че чл. 61 от Конституцията: „Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон“ трябва да бъде спазван не само от „обикновените“ граждани, а в много по-голяма степен от гражданите на Република България, които заемат ръководни длъжности в МВР и ГДПБЗН, в чието задължение е да прилагат както специалните закони, така и Конституцията на Република България."