Не подкрепям избора на Антон Тодоров за председател на Комисията за досиетата. Ако оставим на страна всички личностни характеристики на номинирания, ще трябва, все пак, да имаме предвид неговата политическа позиция и пристрастност, която дава и ще дава право и възможност на политическите му опоненти да оспорват легитимно действията му начело на комисията. За тази позиция е необходимо да се номинира човек, изградил си репутация на независимост, честност, отговорност, способност да се дистанцира от опити за политическа употреба на болезнения въпрос за отваряне архивите на ДС.

Но по-неприемлив от номинацията на Антон Тодоров е изборът на процедура от управляващата партия ГЕРБ - на практика, ГЕРБ ни налага избор на свой партиен активист. Това не е допустимо. Най-неприемлива в тази история е мотивацията, с която се организира подобен преврат в комисията, призвана, макар и с огромно закъснение, да хвърли светлина върху репресиите от комунистическото минало. Търси се председател, който не просто да продължи отварянето на досиетата, а който да го идеологизира максимално на повърхността, за да бъде то използвано за манипулативна промяна на най-новата история на България. Не е нужно да си много прозорлив, за да знаеш какви новини ни очакват през следващите месеци от комисията.

Първо, ще бъдат омаскарени повечето - ако не всички представители на демократичната общност в България през последния четвърт век. Тодоров вече има добър опит в това направление - под рамката на радикален антикомунизъм той публикува категорични "разобличения" за видни сини лидери, което може и да е породено от желание за лична мъст, но може и да е поръчка от висшите милиционери, които благо се усмихваха от първите редове при представянето на поредицата книги на кандидата за председател.

Второ, ще бъде създавана - чрез поредица от скандални фойерверки - необходимата нова версия на най-новата българска история, в която милиционерската олигархия, осигурила си фактическия контрол над страната, ще се опитва да придобие интелектуална и морална легитимност - предимно в очите на слепите, разбира се, но те винаги са мнозинство... Така ПП ГЕРБ успешно ще довърши мръсната работа, с която се е заела в услуга на посткомунистическата мафия - да гарантира икономическата хегемония на мафията, да осигури правосъдна безнаказаност за олигархията и да й нарисува красив портрет като новия стар елит на България. Всъщност - самата ГЕРБ ще заеме централно място на този портрет... "Майка й на тази България" - казал в момент на искрена мъка Стамболов... Нещо много често започнахме да си припомняме думите му...

P.S. Председател на Комисията за досиетата трябва да бъде номиниран чрез дебат в широки обществени кръгове, освен при необходимия дебат в парламента. Само така ще бъде направен легитимен избор, който да бъде неуязвим и на натиска от страна на БСП и други партии за закриване на комисията. Гузните искат закриване. А чисто новият милиционерски "буржоазен" елит иска публично разкрасяване и легитимация. Харесват ли ви тези две възможности?

*Текстът е от фейсбук профила на Огнян Минчев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.