Макар да не е изпълнил главните си предизборни обещания, президентът Доналд Тръмп започна да променя американския живот повече или по-малко.

През първите си девет месеца Тръмп използва агресивна поредица от отмяна на разпореждания, подписване на укази и промени в спазването на законите, за да пренапише правилата за сферите на индустрията от енергетиката до авиолиниите и по въпроси от сексуалните посегателства в студентските градове до защитата на транссексуалните студенти от дискриминация.

Докато администрацията му действаше хаотично, а вземането на решения бе импулсивно и понякога просто каприз, Тръмп направи промени, които биха могли да имат дългосрочни последици за обществото и икономиката. Някои станаха водещи заглавия, но много други, с не по-малко съществени последици, минаха доста незабелязано на фона на всекидневните скандали и обиди в туитър, белязали първите месеци на Тръмп на власт.

При Тръмп по тръбопровода „Дакота аксес“ тече петрол. Увеличиха се арестите на имигранти, живеещи нелегално в САЩ. Увеличи се броят на федералните парцели, отворени за минно дело.

Администрацията също остави отпечатък, но по-незабележим. Тръмп отмени или забави постановления от времето на Обама и регулации, които гарантираха пенсионните спестявания от безскрупулни финансови съветници, затрудни получаването на федерални поръчки за компании, които нарушават трудовото законодателство, и ограничи правото да интернет доставчиците да използват данните на своите клиенти.

Такива незабележими промени в политиката са далеч от драматичната промяна, обещана от обичащия водещите заглавия Тръмп, който спечели битката за Белия дом с обещанието из основи да промени Вашингтон. Но ефектите могат да бъдат реални.

„Тръмп прави ужасно много за моделиране на политиката и взривяване на политиката“, заяви Норм Орнстейн, политически анализатор в консервативния Американски предприемачески институт.

Поставен в безизходица заради неуспеха си да спечели одобрението от Конгреса за големите си обещания като отмяната на здравната реформа на Барак Обама, известна като „Обамакеър“, и за стената по границата с Мексико, Тръмп предприе административни действия.

Той спря действието на стотици разпоредби и регулации, подписа 47 указа и използва 14 пъти непопулярно допреди законодателно средство – Закона за преразглеждане от Конгреса, за да отмени регулации, приети през последните месеци от управлението на Обама. Законът бе използван само веднъж преди 16 години.

Отмяна на разпоредби

Администрацията на Тръмп оттегли или забави над 800 разпоредби от времето на Обама през първите си 6 месеца. Предложенията за нови разпоредби, включително тези за забавяне или анулиране на съществуващите такива, намаляха с 32 на сто в сравнение със същия период през 2016 г. при Обама и са намалели в сравнение със същите 6-месечни периоди при републиканеца Джордж Буш-младши и демократа Бил Клинтън според либертарианския Институт за конкурентно предприемачество.

Същевременно Тръмп ограничи новите федерални разпоредби, като изиска от агенциите да отменят две разпоредби всеки път, когато разработват една. Той поиска от всяка агенция да назначи служител по регулаторната реформа, за да се занимава с ненужните разпоредби.

„Досега това е най-голямата отмяна на разпоредби от времето на Роналд Рейгън, - заяви Уейн Крюс, вицепрезидент по политиката в Института за конкурентно предприемачество. – Моделът на Тръмп е да регулира бюрократите, а не обществото.“

Много бизнес лидери приветстваха мерките, насочени към изпълнението на обещанието от кампанията на Тръмп да бъде сложен край на политиката, който според него задушава икономиката. Но критиците твърдят, че отслабването на опазването на околната среда и работниците поставят корпоративните печалби над здравето и безопасността на хората – в пряко противоречие с популистката риторика на кампанията, която помогна на тръмп да спечели гласовете на „сините якички“1.

„Макар Тръмп да имаше успех при промените на правилата за движение, те бяха използвани срещу самите хора, които помогнаха той да бъде избран“, твърди Бен Олински, вицепрезидент по политиката и стратегията в либералния Център за американски напредък.

Неоми Рао, която помага в работата на Тръмп по отмяната на разпоредбите като администратор в Службата за информация и въпросите на регулацията в Белия дом, казва, че реформите ще насърчат икономическия ръст и откриването на работни места.

„Регулаторната реформа облагодетелства всички американци“, изтъкна тя в изявление, като допълни, че реформата може да бъде „особено изгодна за работниците с ниски и средни доходи“.

Ефектът „Тръмп“ излиза далеч извън рамките на политиката. След безпрецедентната си кампания той промени определението за поведението на президента със своето свободно и понякога конфонтационно използване на туитър, с отказа си та се оттегли от бизнеса си и с това, че разчита на членовете на семейството да му бъдат висши съветници.

Той разтърси дългогодишните си чуждестранни съюзници с понякога войнствените си изказвания и натрупа социално и политическо разделение у дома, за последно с атаките си срещу предимно чернокожите професионални състезатели по американски футбол, които коленичиха в знак на протест срещу расовата несправедливост при изпълнението на националния химн.

Много от главните политически предлоения на Тръмп, включително забраната транссексуални да служат в армията, оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и прекратяване на програмата от времето на Обама против депортиране на юноши, докарани в САЩ нелегално като деца, тънат в забрава или са разглеждани от една администрация, където политическата стратегия често е объркана.

Но Тръмп намери начини да придвижи други забавени инициативи. Докато отмяната на „Обамакеър“ се провали в Конгреса, заплахите му да ореже плащането на субсидии, помагащи за покриването на разходите на потребителите с ниски доходи, създадоха толкова голяма несигурност, че редица големи застрахователи се оттеглиха от някои държавни пазари или поискаха много по-високи месечни премии за 2018 г.

Острата риторика и отражението й

Администрацията намали рекламите и оряза грантовете за общностните групи, които помагат на хората да бъдат наети на работа, което увеличи опасенията, че много хора ще откажат застраховките или ще заправят да се включат в здравната програма идната година.

Докато плановете на гранична стена са блокирани в Конгреса, острата риторика на Тръмп имаше очевиден ефект върху незаконните преминавания на границата, като броят на задържанията по югозападната граница падна с 63 на сто от 42 000 през януари на близо 16 000 през април. Оттогава те отново започнаха да се увеличават, но все още са под нивото от миналата година.

Хайката срещу живеещите нелегално в страната имигранти също доведе до рязък скок на арестите във вътрешността. През първите 100 дни на Тръмп броят на арестите от имиграционни агенти се увеличи с близо 40 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Броят на имигрантите без криминално минало, арестувани от имиграционни агенти и пратени в центрове за задържане, се увеличи с  над 200 процента от януари до юли тази година според данни, проучени от Ройтерс.

Срещу новата администрация, съставена от републиканци, бяха заведени реки от дела, като често обвиненията са от държавни служители от Демократическата партия. Низшите федерални съдилища, пълни с назначени от Обама магистрати, поне временно блокираха няколко инициативи на Тръмп.

Тръмп бе принуден да пренапише забраната за влизане в САЩ, която според администрацията има за цел да предпази федералните граници, след като срещу първите две версии бяха подадени жалби от критици, които твърдят, че дискриминират мюсюлманите. Последната версия налага ограничения за пътуване на 8 държави.

Един от най-дълготрайните успехи на Тръмп вероятно ще бъде утвърждаването на съдията Нийл Горсъч, който възстанови консервативното мнозинство във Върховния съд и който е 50-годишен, като поради това вероятно ще заема този пост десетилетия.

„Мисля, че Тръмп постигна много. Има редица неща, от които консерваторите са щастливи, - заяви Томи Биниън, директор за отношенията с Конгреса и изпълнителната власт в консервативната Фондация „Херитидж“. – И аз съм оптимист, че ще постигне още.“

---------------

1Така в САЩ наричат работниците, ангажирани предимно с физически труд – както квалифициран, така и неквалифициран. Те работят предимно в големи предприятия в североизточните щати като заводи, мини, строежи. Униформата им често е тъмносиня или синя, за да се предотврати бързото замърсяване. Точно тези хора допринесоха най-много за победата на Тръмп на изборите през 2016 г.

* Коментарът е публикуван в сайта на Ройтерс. Негов автор е Джон Уайстайдс.