Жените, които променят света. Така е озаглавена класацията на списание Time на дамите, които правят пробив в своята област. Те са първите - политици, откриватели и творци. Целта на американското издание е да вдъхнови младите момичета да преследват целите си, пишат авторите. А ето от кого могат да вземат пример:

Номинираната

Първата жена, номинирана от голяма партия за президент на САЩ. Хилъри Клинтън спечели номинацията на Демократическата партия, побеждавайки Бърни Сандърс. А на изборите миналата година тя беше победена от Доналд Тръмп, защото той спечели повечето от гласовете на делегатите. Бившият държавен секретар и първа дама обаче получи малко повече от гласовете на американците - отчасти като съпротива срещу избирането на Тръмп, отчасти защото е спечелила доверието им. Кампанията й бе насочена и към спечелване на доверието на дамите, а туитът й след загубата стана един от най-харесваните в историята:

“Към всички малки момичета, които гледат... никога не се съмнявайте, че сте ценни и силни и заслужавате всеки шанс и всяка възможност на света.“

Титанът 

Опра Уинфри е първата жена, която притежава и продуцира собствено шоу. Тя е единствената афроамериканка милиардер, а "Шоуто на Опра" е обявено за най-успешното телевизионно предаване в историята. Опра има тежко детство, но успява да избяга от дома си и започва пътя си към успеха. Сега тя се занимава с благотворителност и помага за много каузи.

Професионалистът

Първата жена, спечелила 23 титли на сингъл от Големия Шлем. Серина Уилямс има също 14 титли на двойки и 2 на смесени двойки. Тя е последният тенисист, държал и четирите титли на сингъл едновременно и петата жена, която някога е постигала това.

В началото на септември тенисистката роди първото си дете от годеника си Алексис Оханян, съосновател на портала Reddit. Серина е била бременна във втория месец, когато спечели последния Australian Open. Тогава тя не загуби нито един сет по пътя към титлата в Мелбърн.

Дипломатът

Мадлин Олбрайт е първата дама, заела поста Държавен секретар на САЩ. Тя е номинирана от Бил Клинтън и встъпва в длъжност през 1996 г. Преди това Олбрайт е заемала длъжностите постоянен представител на САЩ към ООН, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика. Тя е остро критикувана за подкрепата си към санкциите срещу правителството на Ирак.

Олбрайт посещава България през 1999 г., подготвяйки първата визита на действащ американски президент в историята на страната.

Аниматорът

Дженифър Ю Нелсън е първата жена, която режисира сама холивудски анимационен филм. Поредицата "Кунг-Фу панда" печели на американката с корейски произход световно признание. Сега тя се прехвърля към игралното кино и се заема с екранизацията на поредицата "Мрачни умове".

Певицата

Първата жена в залата на славата на рокенрола. Кралицата на соул музиката Арета Франклин обяви, че се оттегля от голямата сцена, но преди това ще запише последен албум. Франклин има общо 88 сингъли, които намират място в класациите на Билборд, включително 77 постъпления в Хот 100, 22 от които оглавяват класацията, превръщайки се в най-успешната жена творец в историята на класацията. 

Сценаристът

Шонда Раймс е първата жена, създала 3 хитови сериала, всеки с по над 100 епизода. "Анатомията на Грей", "Частна практика" и "Скандал" са сред най-популярните американски драматични скандали през последните години. Последната поредица по сценарий на Раймс е "Как да ни се размине за убийство".

Законодателката

Първата жена от сомалийски произход, избрана за народен представител в Конгреса, е Илхан Омар. Тя влиза в Камарата на представителите миналата година като кандидат на Демократическата партия. Тя е политически координатор на мрежата Жени организират жени.

Пилотът

Айлин Колинс е първата жена ръководител на космическа совалка. През 1999 г. тя командва мисията на космическия кораб "Колумбия", която извежда в орбита на космическата рентгенова лаборатория "Чандра". По-късно Колинс ръководи и мисия на "Дискавъри" - първата след катастрофата на "Колумбия" през 2003 г.

Филантропът

Мелинда Гейтс дарява над 40 милиона долара за благотворителност. Съпругата на основателя на Microsoft основава заедно с него фондация, която е най-голямата в световен мащаб. Тя осигуява финасиране за борбата с глада в Африка, образователни проекти като “Гейтс Кеймбридж тръст”, който финансира завършили студенти извън Великобритания да учат в университета.

"Създадохме нашата фондация с мисълта, че всички хора имат еднакво право за добър живот. Децата в САЩ имат същите права както и децата в Замбия”, казва г-жа Гейтс.