Ранените при ожесточените сблъсъци между полиция и хора, желаещи да гласуват на референдума за независимостта на Каталуня, са 761, съобщиха от регионалното министерство на здравеопазването.

Само в Барселона пострадалите са над 330. Кметицата на града Ада Колау отправи призив полицията да спре безчинствата срещу беззащитни и невинни хора.

Сред униформените пострадалите са поне 11. Спецчасти на испанската полиция атакуваха секции за гласуване на референдума в Каталуня в опит да прекратят вота, съобщава Ройтерс.

Полицаите спираха с брутални действия хората да гласуват.

Ченгетата бият наред, оплакаха се в социалните мрежи участници в сблъсъците с униформените. На много места полицаите са стреляли с гумени патрони по хората, предаде Би Би Си. 

Мадрид не признава допитването и го обяви за незаконно. Въпреки това десетки хиляди хора се отправиха към урните, за да пуснат своя глас за бъдещето на Каталуня. Правителството призова местните власти да прекратят вота.

Обаче водачът на каталунците Карлес Пучдемон отвърна, че това няма как стане и заяви, че за безредиците са единствено виновни централните органи в столицата.

"Видя се истинското лице на Мадрид. Властите вместо да оставят хората свободно да гласуват, се нахвърлиха върху тях с палки и гумени патрони. Така само доказаха правотата на референдума за независимост", коментира той. "Използването на неадекватно насилие няма да намали волята ни да гласуваме",  допълни Пучдемон.

Звезди от футболния отбор "Барселона" изразиха подкрепа за референдума за независимост.

Защитникът Жерар Пике обяви в Туитър, че е гласувал, и публикува снимка.

"Заедно не могат да ни спрат да защитим демокрацията", написа той.

Емблематичният бивш защитник на Барселона Карлес Пуйол написа лаконично в Туитър:

"Да гласуваш, това е демокрацията!"

"Това, което се случва днес в Каталуния, е срамно. Недопустимо е в една демократична страна хората да не могат да гласуват. Цялата ми подкрепа за всички тези хора, които се опитват мирно да упражнят правото си на вот", каза на видеозапис легендарният бивш полузащитник на ФК "Барселона" Шави Ернандес.

На 20 септември самият футболен тим публикува комюнике, в което защити публично "демокрацията, свободата на изразяване и правото на взимане на решение".

Има и много арестувани.

Гласуването започна в 10:00 часа българско време в неделя, като малко след това полицията започна акция по изземане на урни и затваряне на избирателни секции. На места органите на реда са разбили вратите и са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи. 

Полицаите са тежко въоръжени с каски, шлемове, палки и нанасят удари на всеки, който им се противопостави.

В секцията, където трябваше да гласува лидерът на каталунците Карлес Пучдемон, полицията конфискува урната. Обаче той отиде в друго избирателно бюро и под бурните възгласи: "Президент, президент", успя да пусне бюлетина.

Местната полиция не участва в укротяването на хората пред бюрата, затова към Каталуня са изпратени хиляди отряди от цялата страна. Униформените се стремят да затворят секциите, както и да изземат урните.

Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забранения референдум, заяви представителят на испанското правителство в региона Енрик Мийо, цитиран от БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза той на пресконференция.

Мийо направи това изявление, след като испанската държавна полиция щурмува няколко избирателни секции и иззе от тях избирателни урни.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", коментира Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния. 

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без пликове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

Как и дали ще завърши референдумът вече изглежда без значение. Защото противопоставянето и натрупаната омраза и враждебност ще царят още дълги години в обществото. А то - както в Каталуня, така и в цяла Испания вече е разделено на привърженици и противници на независимостта на провинцията.

"Барса" игра при закрити врати, но запалянко успя да нахлуе

Играчите на "Барса" позираха преди мача с фланелки с цветовете на каталунското знаме.

"Барселона" игра при закрити врати домакинския си мач срещу "Лас Палмас" на своя стадион "Камп Ноу", който спечелис 3:0 - един гол на Бускетс и два на Лео Меси.

Първоначално тимът, който е един от най-добрите в света, смяташе изобщо да не излиза на терена в знак на протест срещу действията на полицията. По-късно обаче президентът на клуба Жозеп Мария Бартомеу обяви, че срещата ще се състои, но без публика, за "да види целият свят какво става в Каталуня". Той разговарял с футболната федерация, откъдето му казали, че мачът не може да бъде отложен. И ако играчите на "Барса" не излязат на терена, на отбора ще бъдат отнети 6 точки - 3 за неявяване и 3 за наказание.

Решението да няма публика бе на клубното ръководство. Иначе от Гражданската гвардия бяха обещали да се грижат за сигурността по време на мача. И въпреки че не бяха допуснати зрители, незнайно как на терена нахлу запалянко. Той обаче бе бързо обуздан и изведен.

В съблекалнята на каталунския гранд имало разногласия между футболистите дали да играят или не. Жерар Пике категорично не искал да излиза. В крайна сметка обаче той игра и дори за малко да вкара гол за 4:0 в самия край..

Футболистите излязоха да загряват преди мача с резервните си екипи. Те облякоха фланелки с жълти и червени райета, като флага на Каталуня. След това обаче те ги смениха с традиционния синьо-червен екип.