"Първата ми ученическа любов е Дейвид Ковърдейл. Имам и още две - Хавиер Бардем и Никълъс Кейдж". С това откровение започна участието си в предаването "По-полека" по Дарик радио президентшата Десислава Радева. 

По думите й тя избрала за първата си изява радиото, за може хората да я чуят, вместо да я гледат и да коментират дали има чорапогащник.

За прелюдия преди началото на разговора тя бе подбрала музикален поздрав - "Judgement day" ("Денят на Страшния съд") на Whitesnake.

Освен че е любител на рок и класическата музика, Радева не се ограничавала и била "всеядно животно" по отношение на музиката и дори харесвала Азис в определени случаи.

Съпругата на президента вече е стартирала собствено гражданско сдружение, което се казва "Живата вода на България". В най-общи линии то има за цел да запази традициите и фолклора и да се грижи за литературата, изкуството  и българския език, "така щото нашите деца да могат да пишат правилно".

Тя се оплака, че вчера й бил хакнат профилът във фейсбук и ще остане блокирана в социалната мрежа до полунощ.

"Нямам идея защо се случи, аз дори не съм толкова активна напоследък. Президентът не ми забранява, просто сега нямам време. Бих перифразирала някои от предишните си постове, но пак бих казала същите неща. А профилът „Първата дама” не е мой. Хората, които го правят ме забавляват много, големи сладури са. Правят правописни грешки, за съжаление. Опитват се да налучкат моя начин на изразяване, копирайки мои стари постове", обясни Радева.

 

"Не съм институция и не съм първа дама. Аз съм съпруга на Румен Радев, което е много приятно. Но той е президент, което пък вече е много отговорно. В САЩ Мелания Тръмп е институция, тя разполага с бюджет, а тук това го няма. Екстрите, с които се ползвам са кабинет и един човек, охранител от НСО, но той не може да се нарече "екстра", допълни Радева. 

На въпроса защо е подарила романа "Време разделно" на съпругата на френския президент Бриджит Макрон по време на визитата им в България през лятото, президентшата отговори:

"След като ЕС иска да бъде сплотен и единен всички трябва да познават историята на страните членки. "Време разделно" до някаква степен показва част от нашата история. Този роман може да има потенциална връзка с ужасите, с които може да се сблъска Европа. Сериозно трябва да помислим за интеграцията на мигрантите, дали може да стане и дали тези хора въобще искат да бъдат интегрирани". 

Президентшата обясни, че от всички хейтърски определения най-много си харесва „Генерал Деси“.

"След като Румен е двузвезден генерал, аз би трябвало да съм тризвезден – генерал-лейтенант", каза тя и изрази готовност да смени пагоните с премиера Бойко Борисов.

 

"Загубих анонимността си, на която много държах. Съботите и неделите принципно се разхождаме – по Витоша или в някое градче. Но вече не е така – Румен го спират навсякъде, искат снимки и автографи. Дори понякога се шегувам – не искам повече да излизам с теб, защото това не е разходка, а дефиле", разказа тя. 

Вила „Калина“ в Бояна обаче пък й идвала прекалено самотна за градския човек.

"Във вилата занесохме само уредбата и котарака. Чарли се чувства страхотно, не е изследван за котешки СПИН, живее щастливо, като изключим бебето лабрадор, което си взехме. Кучето е малко и му се играе, качва се на главата на Чарли, а той е 6 годишен ленив и мързелив котарак", каза още Радева. 

Тя си обяснява огромния интерес към нейната личност с това, че България е отвикнала да има съпруга до президента през последните пет години. 

"Десислава Радева трябва да се мрази. Явно съм най-голямото зло тука. Няма дължина на полата, която да е подходяща. Ако е такава, тогава са сандалите, отворените обувки или пенсовете, на които им липсва сутиен, или нещо друго", каза Радева по повод непрекъснатите критики към облеклото й. 

От сватбения ден с Румен Радев, който беше преди около година, Десислава си спомня радостта и искрящите погледи. А първата си годишнина президентското семейство е отбелязало на романтична вечеря  в присъствието на охраната от НСО.