"В ГЕРБ има сериозни разногласия заради разпределянето на власт и пари. В БСП също има вътрешни противоречия, но не по такива причини". Това заяви във Варна лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Според нея последните скандали в ГЕРБ показват, че партията се разпада.

"Половината от съветниците на ГЕРБ от Ботевград обвиняват другата половина за заигравки, далавери и така нататък. Спорът между кмета на Хасково и Делян Добрев е по същата причина - за назначения, за калинки, за влияние. Просто се разпадат отвътре, това е ефектът от преяждането с власт", отбеляза Нинова.

В БСП били налице по-скоро междуличностни конфликти, обясни лидерът на БСП.

"Тези в партията, които работят за коалиция с ГЕРБ, трябва да са наясно, че това няма да стане", категорична бе Нинова, визирайки намеците на бившия председател на социалистите в Пловдив Георги Гергов.

 

"Подобно обединение е опасно за държавата, тъй като когато лявото и дясното се съберат, изчезва алтернативата, политиката и всичко става статукво за интереси, власт и пари. В такива случаи избуяват други опасни формации", коментира Нинова. 

През ноември БСП ще внесе свой проект за държавен бюджет 2018. Другият приоритет до края на тази година ще бъде антикорупционното законодателство.

Предстои разглеждането на проектозаконите на ГЕРБ и БСП, по темата ще се проведе и заседание на консултативния съвет при президента.

Соцлидерката не пропусна да се произнесе по най-актуалната тема в държавата тези дни - назначението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. 

"Комисията трябва да бъде закрита, защото изчерпа своите функции и ще бъде използвана като инструмент за разделение на обществото, като "бухалка", особено в ръцете на Антон Тодоров", подчерта тя.

Според нея най-добре архивът на комисията да се прехвърли в институт по историческата памет, до който да има достъп всеки български гражданин.