Когато говорим за обвинение – или няма корупция, или някой не иска да си свърши работата. Или се внася един некачествен - меко казано - обвинителен акт, за който е ясно отнапред, че той няма да издържи в съда – и той е с оглед осъществяване на някакъв натиск - политически или икономически.

Така председателят на СГС в оставка Калоян Топалов отговори в интервю пред Сашо Диков защо няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи.

На доуточнение на водещия: вярно ли е, че просто стоят папки "в едно чекмедже" срещу важни хора от елита, които се вадят когато потрябва, той каза с усмивка:

Има такива папки, само не знам дали е в едно чекмедже. Чекмеджетата са повече. Но и аз мисля, че ги има

Топалов изтъкна като мотив за войната срещу него, че за важни постове е важно да има "хора, които са предвидими".

Идеалният ръководител е кръстоска между щраус и слънчоглед – глава заровена в пясъка, задни части въртящи се към слънцето.

"И когато някой си позволи да наруши тази омерта, се изсипва цялата държавна - и не само - машина, да го омаскарят, да го окалят и т.н.", каза още той.

Съпоставете само атаките в медиите срещу колега, който е дал дело да го чете адвокат. Което после дори се оказа законно - каза той по повод свирепата война на ВСС, кафявите медии и Цацаров срещу екипа му, и погалването на Богдана Желявска от предния екип.

"Въобще не бяха разкрити цялата истина и част от нарушенията останаха извън сферата на внимание на обществото", каза той за "дрийм тийма" на Владимира Янева и липсата на сериозни наказания..

Топалов изтъкна обаче, че не е оптимист дали у нас ще се въдвори успешен "румънски модел".

Това е въпрос на мая. Аз, за съжаление, не виждам в близко бъдеще наближаването на тази критична маса, която  да се нуждае само от някакъв пример - от човек или група хора, която да я поведе.

Ние сме едно общество аморфно, съставено от страхливци, кариеристи, конформисти.

Лично аз винаги съм би привърженик не на еволюцията - на революцията.