Каталунците спечелиха правото да са независима република, заяви в обръщение късно снощи премиерът на испанската област Карлес Пучдемон.

"Каталуня спечели суверенитет и уважение и нейните институции имат задължение да приложат този резултат", заяви още той след невижданите размирици покрай референдума.

Премиерът обаче не съобщи дори неофициални или предварителни резултати. За момента в социалните мрежи се споделят данни от отделни секции, които сочат голям превес на гласовете "за" отделяне от Испания. Според няколко източника - и местни, и външни наблюдатели - активността е минала 50%.

Пучдемон каза още, че Испания "написа срамна нова страница в историята си с Каталуня" днес и че е имало масово нарушаване на човешки права.

"За жалост това не е първи такъв случай, твърде често репресия и насилие са били отговорът на стремежите на Каталуня", добави той.

Стотици бяха ранени при сблъсъци с полицията, които насилствено се опитваха да спрат вота. Испанския конституционен съд го обявиха за незаконен, а правителството на Рахой - за несъстояло се.

Според местното правителство силите на реда са затворили 329 от 2315 секции, или около 14% от всички. Испанските власти обаче дават много по-ниско число - едва 92 затворени секции.

Пучдемон каза още, че лидерите на другите държави в ЕС не могат да продължават да игнорират кризата в Каталуня, тъй като тя вече "не е само вътрешен въпрос на Испания".

"Ние сме европейски граждани, които страдат от нарушаване на правата и свободите, директни нарушения на Европейската харта за човешките права. Добре е, че Европейският съюз подчертава основните ценности, когато те са застрашени от авторитарна злоупотреба от страна на държавата, и е необходимо да се действа бързо, за да се запази моралният авторитет, власт във и извън континента, когато тези злоупотреби скандализират добри мъже и жени по цял свят", заяви той. 

"Каталунското правителство ще изпрати на парламента резултите от референдума, така че той да може да действа спрямо разписаното в закона", се казва в края на изказването му.

Според приетия от закон за отделяне, ако повече от половината са гласували с "да", независимо от активността, Каталуня ще обяви независимост до 48 часа.