"Има тежко нарушение с отказ за изпълнение на служебни задължения. Поради което и разпоредих това, което стана."

Така оправда решението си тази сутрин директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който уволни екипа, оставил 74-годишен столичанин да почине, без да му обърне внимание.

"Не мога да се съглася, че от един случай трябва да се правят генерални заключения", каза обаче той.

Проф. Асен Балтов

Той призна, че дори не е разговарял с уволнените, а това са направили само шефовете на поликлиниката, които са в спешните отделения.

"Двете сестри не си спомнят, а лекарката казва, че го е прегледала - имал тежко хематологично заболяване и не бил за болницата. Истината е, че той не е бил за този кабинет - трябвало е да бъде отведен в шокова зала, където да се вземат мерки за неговото стабилизиране и да се вземе решение какво да се прави натам", каза директорът.

Според Балтов от общо 4 противошокови зали в София тази в "Пирогов" е най-натоварената. Той обаче обеща, че до края на годината ще бъде прекратено положението - пациентите от вратата да бъдат посрещани и насочвани от един санитар.

"Ще бъде изчистено, така че всички пациенти, които влизат през спешния портал, да бъдат записани и да бъдат насочени към кабинета, който трябва.

Това е в продължение на повече от 30 г. - не може да продължава по този начин! Това, което беше досега – един санитар да те посреща и да те насочва към даден кабинет, не може да продължава. Това е лекарски ангажимент, не е ангажимент на санитар или медицинска сестра."

По повод оплакванията от масови съкращения в болницата той се оправда, че е заварил "Пирогов" с щат 2600 души, в момента са 2140.

Балтов обяви, че мнозина са на пенсионна възраст и затова са започнали постепенно освобождаване - за да дадат път на младите.

Той коментира острите реакции на съкратения проф. Милан Миланов:

"Има решение на борда, което казва, че всички пенсионери трябва последователно да бъдат освободени. Но истината е и друга: че неговият племенник проф. Стоян Миланов, след като беше освободен от поста изпълнителен директор, се върна и си зае поста в Централна реанимация, където се справя отлично и аз нямам нито една забележка.

"Не е добре професор да охулва професор", каза той по адрес на Миланов, който го обвини, че защитава "собствения си задник“.