"Заставам зад Делян Добрев и не приемам неговата оставка!!!"

Под това име група във фейсбук брани депутата от ГЕРБ и бивш икономически министър Делян Добрев, който подаде оставка от всички постове в неделя. Това стана след едноседмични престрелки, в които участваше и депутатката от БСП Елена Йончева, обвиняваща Добрев в шуробаджанашки назначения, на които кметът от ГЕРБ Добри Беливанов се е противопоставил. Добрев обясни, че е говорил с Бойко Борисов, след което подаде оставка. 

Тази вечер зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов лично ще се опита да разреши ситуацията в партийните структури в област Хасково след напрежението между кмета Добри Беливанов и Добрев, който е и областен координатор. Добрев обаче вече получава сериозна вътрешнопартийна подкрепа от ГЕРБ 

Ето какво пише Атанас Камбитов, кмет на Благоевград:

"Деляне, оставката е достойна постъпка. Приемам я, но ако е поискана от хората, които са ти гласували доверие. В случая не е така. Не се поддавай на манипулации! Приятел си ми от много години и се гордея с това! Има още много какво да дадеш!"

Подобно е мнението и на Вяра Церовска, кмет на Перник:

"Подаването на оставка от страна на Делян Добрев е не само мъжкарска, но и достойна постъпка. Така правят хората в политиката, които могат да гледат децата си в очите! И не само тях, могат да гледат съпартийците си в очите и да гледат ръководството на партията в очите. Според мен и според ГЕРБ-Перник оставката на Делян Добрев не трябва да бъде приета и ние бихме гласували против. Не само защото смятаме, че той е достоен политик, но е и достоен депутат, достоен човек. ГЕРБ-Перник е работил няколко години пряко с Делян Добрев и мога да кажа с ръка на сърце, че той винаги е следвал принципите на прозрачност, почтеност и коректност. Това са и принципите, от които ще ръководят хората в ГЕРБ, и аз мога да дам не един и два примера за достойни постъпки на членове на най-голямата партия в България!"

Добрев получава подкрепа от евродепутата Андрей Ковачев, както и от всички евродепутати от ГЕРБ:

"Силна постъпка на Делян Добрев! Не смятам, че той трябва да напуска политиката!"

"Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП заставаме категорично зад народния представител от Хасково Делян Добрев.

Това е достойна постъпка на доказан професионалист, но не смятаме, че българската политика трябва да го изгуби. Според нас случващото се е поредната манипулация на БСП - партията, наследница на БКП, носител на обявен със закон престъпен режим."

Дори коалиционният партньор на ГЕРБ Валери Симеонов се намесва в дебатите:

"От свое име и от името на ръководството на Национален Фронт за Спасение на България призовавам коалиционните партньори от ГЕРБ и Народното Събрание да отхвърлят оставката на Делян Добрев. Тя е подадена под огромен медиен натиск и политически обвинения, които към момента лежат единствено върху клевети. Приемането на тази оставка ще легитимира политическите спекулации като норма за саморазправа и лов на вещици.

Работил съм с Делян Добрев в две парламентарни комисии и съм придобил впечатления за него като един морален политик и експерт със задълбочени знания в енергетиката и икономиката..."

Редови гербери също изказват своята подкрепа за Добрев. Ето какво мисли Адриана Димова:

"Борисов е доказал се тактик и стратег. 

Мисля, че е приел формално оставката, за да види и най-вече да даде възможност и на Делян да види, че е избързал, че доверието в него не е мръднало и на йота. Вярвам в това!"

Има и някои остри коментари срещу Йончева. Такъв е например този на Димитър Ненков:

"Наложително задължително! Лудото Ленче да си ходи в Русия... там да я лекува Путин!"

Рафаел Иванов намесва и други политически фигури - както от левицата, така и от десницата:

"Курнелооо ....рундьоооо ....рЪданеее ....видяхте ли как се прави....??!

"На способните - завиждат, на талантливите - вредят... на гениалните - отмъщават ...."

С ТЕБ СЪМ ДЕЛЯН ДОБРЕВ !"