Изборът на съдиите за тяхната квота в новия Висш съдебен съвет (ВСС) е минал без нарушения, следователно новият Съвет е легитимен. Това постановява смесен петчленен състав от върховни съдии от ВКС и ВАС, стана ясно от касационния съд.

Петчленката остави без уважение единствената жалба срещу проведения избор на съдия Методи Лалов - бивш шеф на Софийския районен съд, и един от кандидатите. В сайта на ВКС решението още не е качено, но пише, че съдът оставя без уважение жалбата срещу избора.

В същото време Димитър Узунов също съобщи на днешното последно заседание на съдийската колегия на този ВСС, че съдът е оставил без уважение жалбата на Лалов, напомня "Правен свят".

На 18 юни съдиите избраха шестима свои колеги, които да влязат в Съдийската колегия на ВСС. Сред кандидатите беше и съдия Лалов, но той получи 193 гласа и не влезе в състава на ВСС. Много преди избора се говореше, че системата за електронно гласуване не е достатъчно надеждна и крие рискове от манипулиране на вота, но проведеното гласуване с избора на петима върховни и един окръжен съдия успокои страстите сред гилдията.

Дни след това съдия Лалов подаде жалба срещу проведения избор, като поиска той да бъде отменен. Мотивите му бяха именно в това, че системата за електронно гласуване може да е била атакувана и да не е отчела правилно вота на съдиите, а ВСС така и не дал гаранции за надеждността ѝ. Съдът назначи техническа експертиза, която заключи, че нарушения няма.

ВСС трябва да встъпи утре на тържествена церемония в Съдебната палата. Решението на смесения състав се чакаше с огромен интерес, тъй като няма процедура какво се прави, ако той бе отменил избора, след като новите членове на ВСС са застъпили.