Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг печелят Нобеловата награда за медицина.

Учените са открили молекулярен механизъм, който регулира биологичния часовник на човека.

Тримата американци ще си поделят 944 хиляди евро, обяви Нобеловият комитет.

"Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг надникнаха в нашия биологичен часовник и изясниха как работи. Откритието им обяснява как растенията, животните и хората адаптират биологичния си ритъм, така че да е в синхрон с процесите на Земята", се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

Тримата учени са изолирали ген от плодната муха, който контролира биологичния ритъм на организма. Той произвежда протеин в клетките през нощта, който се разгражда през деня, създавайки самоподдържащ се режим в клетката. Те доказват, че биологичният часовник на многоклетъчните организми, включително и при човека, действа на същия принцип.

"Биологичният ни часовник ни адаптира с изящна прецизност към различните фази на денонощието. Той регулира жизненоважни функции като поведението, нивата на хормоните, съня, температурата на тялото и метаболизма", обясняват от Комитета значението на откритието на Хол, Росбах и Янг.

С обявяването на носителя за медицина и психология започва т.нар. Нобелова седмица, в която ще бъдат отличени още учени в областта на физиката и химията, литературата, следвани от специална награда за мир и приз за икономика, който се връчва от централната банка на Швеция. Те ще бъдат огласени във вторник, сряда, петък, следващия понеделник Не е ясно кога ще бъде обявена само наградата за литература.