Нов сайт събира информацията за съдебни дела, водени за лекарска грешка. 

лекарска-грешка.bg е проект на адвокатско дружество „Шаркова и партньори“, което работи основно в сферата на медицинското право. 

"Сайтът е създаден не с идеята да бъде своеобразна „стена на срама“. Идеята на това изследване беше да се провери какъв е броят на делата, водени през последните 10 години, както и да се провери съотношението между основателни и неоснователни искове", обясни адв. Мария Щаркова, автор на проекта. 

Изследването обхваща само граждански дела, тъй като наказателните са много по-малко на брой и не могат да доведат до точна статистика. 

Общо 239 дела за лекарска грешка са били заведени през последните 10 години. 31% от тях са завършили в полза на пациента. В 51% исковете са били неуспешни. Останалите искове са все още висящи.

"Сайтът ще бъде полезен както за пациенти, така и за лечебни заведения, а и за юристите, които работят с тези хора или институции. Има възможност за търсене на съдебни решения по медицинска специалност, по вида на настъпилото увреждане, по увреден орган и др. Погрешна е представата, че това е насърчение към пациентите да повдигат обвинения. Информацията е много полезна и за медици или лечебни заведения, които могат да видят как да се защитават по такива дела", разказа адвокат Шаркова. 

Изследването сочи, че за десетгодишния период съдът е отсъдил обезщетения на пациенти в размер на 3,5 милиона лева. Оказва се също, че част от пациентите се оплакват в компетентния орган Изпълнителна агенция „Медицински одит“, но не подават жалби в съда.

"Докладът на ИАМО за 2016-а прави обобщението, че здравната ни система не е толкова безопасна и сигурна за пациента, колко би трябвало да бъде. Проверяващите са установили, че 56% от жалбите на пациенти са били основателни. 30 на сто от сигналите, или 111 случая, са свързани с нарушаване на принципите за качество, своевременност и достатъчност. В същото време заведените дела са между 40 и 45", допълни адв. Мария Шаркова.