Днес т. нар Специализирано звено "Антикорупция" към СГП е предявило прецизно обвинение на Румен Овчаров по делото за „Мини Бобов дол", става ясно от съобщение на прокуратурата.

След изготвяне на съдебно икономическата експертиза, на Румен Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за „Мини Бобов дол" ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лв.

Първо едва хващайки 10-годишната давност, прокуратурата в края на 2006 г- го обвини за безстопанственост, от която са нанесени щети на НЕК в размер на колосалните над 190 млн. евро. Овчаров бе призован в столичното следствие като част от върволицата "ВИП"-ове, подведени под отговорност за АЕЦ Белене (между другото, сред тях е и отново "нашумелият" Делян Добрев, б.а.)

Като второ обвинение стана ясно, че бившият министър ще отговаря за 557 256 тона въглища, върху които фирми на Христо Ковачки не са платили полагаемите се концесионни такси. Актът бе връчен в началото на 2017 г., а става въпрос за 2006 г., когато като министър на икономиката и енергетиката Овчаров един път е дал под наем, а не на концесия чрез пряко договаряне държавните мини "Бово дол" на "Ораново" ЕАД на Ковачки.

В днешното съобщение се пояснява още:

Разследването е установило, че Румен Овчаров въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката и принципал на „Мини Бобов дол" ЕАД не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на „Мини Бобов дол" ЕАД. Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с „Ораново"ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството. Щетите, които са настъпили за „Мини Бобов дол" ЕАД представляват неплатени наемни суми от договора с „Ораново" ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „Мини Бобов дол" ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31.05.2006 г до 26.02.2007 г. при условията на продължавано престъпление.

Настъпили са значителни вредни последици за „Мини Бобов дол" ЕАД и Българската държава, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението. Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства – а именно концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности, предложил на Министерски съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол" ЕАД от държавното дружество на „Ораново"ЕООД за срок от 35 години, пишат прокурорите.

Освен това Овчаров е на 26.02.2007 година, сключил допълнително споразумение към договора за предоставяне на концесия на „Мини Бобов дол"ЕАД и от това са настъпили значителни вредни последици за „Мини Бобов дол „ЕАД и Българската държава изразяващи се в лишаване на държавното дружество от предмета на дейност.

През февруари 2017 г. от прокуратурата отговориха интересно на въпросите ни как така са се сетили за Христо Ковачки: Досега е имало две разследвания. Един път СГП е водила досъдебно прозиводство за отдаване на мината под наем и го е прекратила през 2012 г. След това материалите са предоставени на Окръжна прокуатура  - Кюстендил, като на свой ред тя е разследвала и също е прекратила прозиводството през 2014 г.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арандудова каза, тогава че сега са се събрали допълнителни материали. Имало неизвестни досега факти и за това СГП е сезирала Сотгир Цацаров. Той на свой ред отменил двете постановления за прекратяване.