Търгът за проектиране и строителство на тунел "Железница" отново е спрян, няма и месец след като бе пуснат. Това показа справка на Клуб Z в страницата на Агенция "Пътна инфраструктура". Обществената поръчка бе с прогнозна стойност  22 153 425 лв. 

Решението за спиране на процедурата е от вечерта в петък - 29 септември, след като бе обявена на 4 септември, а малко след обявявянето й бяха променени част от изисквания към кандидатите. Причината за прекратяване - променени критерии от страна на възложителя с документ от 18 септември, срещу което със становище е излязла Агенцията за обществени поръчки. Според контролния орган корекциите са съществени и опорочват процедурата. Следва препоръка обществената поръчка да бъде прекратена, което прави председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Първият търг за проект и строителство на тунел "Железница" се провали заради изчезнали документи.

Първият търг за тунел "Железница" беше обявен в края на 2015 г. Дни преди да бъдат отворени офертите на кандидатите търгът беше спрян в разгара на "масовите" спирания на обществени поръчки от премиера Бойко Борисов. През април 2017 г. вместо отваряне на ценовите оферти последва прекратяване на поръчката, а причината бе, че са изчезнали документи на един от участниците в търга. Прокуратурата образува досъдебно производство и повдигна обвинение за укриване на документи срещу члена на комисията Стефан Гайтанджиев. Той влезе в състава на комисията на мястото на Спас Попниколов след избора му за министър. Какво се случи с делото по случая до момента публична информация няма.

Сега Агенцията за обществени поръчки препоръчва спиране на търга заради документ от 18 септември 2017 г., с който се правят промени в първоначално обявените критерии за избор на проектант и строител. Става дума за промени в документацията, засягащи критериите за оценка на избор на изпълнител, минималните нива, които трябва да покриват кандидатите за извършено от тях строителство и в договорните условия с изпълнителя. Със същия документ е удържен и срокът за подаване на документи от 19 октомври на 6 ноември 2017 г.

Според АОП новите правила са в разрез със закона, а и се променя кръгът на лицата, които биха могли да кандидатстват "в крачка". 

"Към настоящия момент за възложителя не съществува законово определен правен механизъм, чрез прилагането на който да отстрани съществуващите от АОП несъответствия и да продължи процедурата, осигурявайки нейната законосъобразност, съгласно тълкуванията на АОП. С оглед на гореизложеното и предвид факта, че към настоящия момент нормативните механизми за промени на условията по поръчката са изчерпани, предвид че постановеното решение за промяна на процедурата, е налице основание същата да бъде прекратена", посочват от АОП.

Търгът в крайна сметка е прекратен. И изходът е да бъде обявен нов. Отново.