Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не пропусна да отговори на президента Румен Радев в задочния му спор с управляващата партия, като го сравни със "севернокорейски лидер". Това стана при пристигането на заместника на Бойко Борисов в Хасково, където ще изслушва местния партиен актив по темата "Делян Добрев - Добри Беливанов"

Цветанов отвърна на думите на Радев, че "ако ГЕРБ искат битка - ще я получат" и на призива му премиерът Борисов да озапти "беквокалите" от партията. 

Цветанов цитира текстове от конституцията, според които президентът може да обяви военно положение, но след решение на парламента (връзката с изказването на Радев от сутринта тук не стана съвсем ясна), както и че държавният глава е обединител на нацията. Сравнението пък бе следното - буквално:

"Това е пореден опит на президента да неглижира и противопоставя институциите и да не зачита всички тези различни мнения, които излизат в публичното пространство. И ако смятаме, че ще имаме севернокорейски нов лидер, който ще се нарича Румен Радев, аз не бих искал българският президент да бъде олицетворение на противопоставянето и разединението на нацията. ГЕРБ и парламентарната група на ГЕРБ, която представяла над 1 100 000 гласа - аз смятам, че тези хора имат нужда от уважение. Както ние уважаваме президентската институция, защото дали ни харесва или не - г-н Румен Радев е законно избраният президент", заяви Цветанов.

Темата от Радев, който е от хасковския регион, някак преля в коментар на свършеното от ГЕРБ за общината и осигуряването, "благодарение на правителството на Бойко Борисов и Делян Добрев", на 140 млн. лв. инвестиции. Цветанов напомни на държавния глава, че "не е главнокомандващ на Военновъздушните сили" и "военна терминология" не е допустима за президента, който трябва да е обединител на нацията. И призова медиите сами да си направят сметката как Радев би могъл да проведе Консултативния съвет по национална сигурност на 9 октомври и "как ще търси обединение и консенсус по една важна тема за българкото общество, каквато е антикорупционното законодателство".

Според Цветанов нито президент, нито премиер можели да си позволяват неуважение към парламента, защото "българският парламент е този, който може да осъществява парламентарен контрол над изпълнителната власт и българският парламент е този, който може да стартира и друга процедура, която не искам да коментирам, защото може да се изтълкува погрешно". На уточняващ въпрос дали говори за процедура по импийчмънт, Цветанов не продължи мисълта си. 

Цветанов пристигна в Хасково заедно с подалия оставка от всички постове Делян Добрев. Оставките официално засега не са приети. Заместникът на Борисов обяви, ще след като разговаря с общинските ръководства, кметовете, депутатите от ГЕРБ и редовите членове от Хасковска област  по случая "Добрев" и конфликта с кмета на града Добри Беливанов, ще информира Борисов, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и парламентарната група и след това ще се вземе решение за оставката на депутата. 

Според БНТ Беливанов не е дошъл на срещата.

Делян Добрев на свой ред коментира изявленията на депутатката от БСП Елена Йончева, че дава на прокуратурата "икономическата групировка", изградена от ГЕРБ в Хасково, както и ще сезира комисията за разкриване на конфликт на интереси.

"Единственото, което направи днес Елена Йончева е, че ако до вчера щях да я съдя за клевета, от днес имам право да я съдя за набеждаване", заяви Добрев.