Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ от страна на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние заявиха днес, че още няма достатъчен напредък по условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз, което не позволява да започнат преговори по бъдещите отношения.

Юнкер и Барние говориха пред пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург за хода на преговорите, в които ЕС настоява за споразумение по три главни въпроса: правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС след "Брекзит", финансовите задължения на Великобритания към ЕС и граничния режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е членка на ЕС.

"Когато става дума за "Брекзит", все още не можем да говорим за бъдещето, без (да имаме) някаква истинска яснота. Така е заради условието на член 50 (от Лисабонския договор, регулиращ излизането на държава от ЕС) и заради мандата, даден ни от лидерите на 27-те, които са много ясни - първо трябва да се споразумеем по условията на развода и после  да видим дали можем пак да се преоткрием с любов", каза Юнкер. "Остава още работа да бъде свършена. Още не сме постигнали достатъчен напредък. Преговарящите постигнаха добър напредък по правата на гражданите, но неизбежната роля на Съда на ЕС за гарантирането на тези права все още трябва да бъде съгласувана." 

"Доволен съм, че министър-председателката (Тереза) Мей и нейният екип признават, че Обединеното кралство има финансови задължения, които трябва да спази. Дяволът, както винаги, ще бъде в детайлите, но данъкоплатците на 27-те в ЕС не бива да плащат за британското решение. За тези, които мислят, че Обединеното кралство може просто да прескочи Мишел Барние, напомням, че Комисията е назначена от 27-те държави членки и моят избор на Мишел Барние беше приветстван от тях. Той действа от тяхно име и според ясен преговорен мандат. Досега не мога да кажа, че сме готови да влезем във втората фаза на преговорите."

"Все още не сме постигнали достатъчен напредък, за да предприемем напълно уверено втората фаза на преговорите", каза Барние. "Искаме гаранции за събирането на семействата и използването в чужбина на социалните придобивки, получени в Обединеното кралство."

Той добави, че има и "сериозни разногласия" по финансовата страна на развода.

Юнкер и Барние признаха, че в реч, която произнесе във Флоренция на 22 септември, Мей е дала надежди за повече конструктивизъм, но отбелязаха, че тезите в речта й още не са преведени в конкретни преговорни позиции.

Двадесет и седемте няма да плащат сметките, за които преди това са се споразумели 28 държави членки, подчерта Барние. 

По-късно днес Европейският парламент прие с 557 на 92 гласа и 29 въздържали се незаконодателна резолюция, призоваваща среща на върха на ЕС на 19 и 20 октомври да приеме, че не е постигнат достатъчен напредък в преговорите за Брекзит.

Това би означавало, че ЕС на 27-те не е съгласен да започне втората фаза на преговорите с Обединеното кралство, в която страните трябва да договорят бъдещите си отношения, вклюително - търговските и в сигурността и отбраната.

Следващият кръг на преговорите е идната седмица в Брюксел, седмица преди среща на върха, която е насрочена там за 19 и 20 октомври.