Селфито продължава да е най-модерния начин за снимка за мнозина. Но ако искате нещо различно от клишираните снимки пред огледалото в банята, първо помислете. В испанския град Памплона например селфито с бик ще струва солена глоба от 1500 евро, пише сайтът Times LIVE. Причината за необичайната мярка е "смелчага", който имал неблагоразумието да застане на пътя на тичащи бикове и да се щракне за спомен. Младежът се измъкнал като по чудо, но предизвикал паника сред зрителите. 

В Памплона в момента се провежда традиционния фестивал "Сан Фермин", по време на който по улиците на града се провеждат опасните надбягвания с бикове. Рано сутрин безрасъдни смелчаци от местните и някои туристи се надпреварват с галопиращи бикове по тесните улички към арената, на която се провежда коридата (борба с бикове). Събитието придобива световна популярност с романа на Ърнест Хемингуей "И изгрява слънце". Корените на традицията обаче са много дълбоко в испанската култура и се смята, че бягането се провежда поне от 1600 г. Опасната надпревара има три етапа. Santo Domingo е най-опасният от тях, стигало се е дори до смъртни случаи. Estafeta е значително по-лесната част от маршрута, а по-краткото бягане encierrillo се провежда късно вечер, но в него може да участване само със специална покана от общината.

След вчерашното надбягване в испанското градче 7 души постъпиха в болница с тежки контузии. Сред тях няма наръгани, но трима души са претърпели черепно-мозъчни травми, сред които 19 годишна жена от Валенсия, Испания, 48 годишен мъж от Ню Йорк, САЩ и 46 годишен мъж от Пейзли, Шотландия, съобщи регионалното правителство в Навара. 33-годишен мъж е претърпял изкълчване на дясното рамо, а други трима испанци са получили охлузвания и наранявания по лицето или коленете.

От съображения за сигурност местните власти заплашват да направят глобата двойна - 3000 евро, защото въпреки опасността не липсват мераклии, които искат да качат във фейсбука си снимка с бик.

Вижте кадри от тазгодишния фестивал "Сан Фермин".