Нито един от отиващите си членове на ВСС няма да вземе така мечтаните обезщетения "за прослужено време", научи Клуб Z от свои източници. След като Калин Калпакчиев и Соня Найденова декларираха категорично, че отказват срамните бонуси, само преди дни представляващият Димитър Узунов обяви, че ще си вземе всичко, което му се „полага“.

Става дума за екстрата, която мнозинството в седмия ВСС си самогласува на 16 март т.г., дописвайки закона, припомня правният сайт "Де факто". Тя приравняваше стажа като член на съвета на магистратски стаж и отваряше пътя при напускането на ВСС да се търсят обезщетения до 20 заплати (с тази разлика, че заплатите във ВСС са около 7000 лв., а не колкото магистратските, б.р.).

„Опозицията“ във ВСС нарече привилегията „мнима и недопустима“, като я обяви и за нищожна. Но прокуратурата, включително и Сотир Цацаров, отказа да оспори решението на кадровиците пред Върховния административен съд въпреки няколкото сигнала на Соня Найденова до Върховната административна прокуратура.

Правният сайт напомня, че през последните дни на отишлия си вече ВСС цареше напрежение, а служители на съвета отказваха да съгласуват документите за скандалните бонуси. Със своя заповед Узунов бе задължил главния секретар на ВСС Димитър Тончев да събере заявленията за обезщетения и разпоредил те да се изплатят до 2 октомври.

Отказът на двама служители от администрацията обаче е прекратил процеса – без техните подписи за „съгласуване“ изплащането на парите не е възможно.

Най-интересното е, че накрая са останали само двама желаещи да получат въпросните „бонуси“ – самият Димитър Узунов и Румен Боев. Останалите от мнозинството, подали първоначално заявления, ги бяха оттеглили.

В отговор на „бунта“ на администрацията главният прокурор Сотир Цацаров, който е член и на новия ВСС по право, е изискал списък на служителите в съвета, особено на онези, които подлежат на пенсиониране, се чува откъм ВСС. Вероятно целта е бунтарите да бъдат изпратени в пенсия принудително. По Кодекса на труда обаче това може да направи само техният работодател – в случая главният секретар на ВСС. Какво ще стане, предстои да видим.

Не е чудно въпросът за „бонусите“ да бъде повдигнат пред новия ВСС. Няма никаква пречка неговите членове да отменят решението на предшествениците, включително и като се позоват на неговата нищожност, категорични са юристи пред "Де факто". Но дали ще го направят?