64-годишният Стивън Падок е извършителят на най-кървавата масова стрелба в САЩ през последните години, съобщават местните власти. Вчера той откри огън от 32-рия етаж на хотел по 30 000 души на кънтри фестивал. Жертвите са поне 59, а ранените - повече от 500. Точно преди полицията да нахлуе в апартамента му в хотел Mandalay Bay, той се самоубива. В хотелската му стая са открити 23 огнестрелни оръжия.

Падок е най-възрастният масов убиец в историята на САЩ. Той е живеел в луксозно имение в Мескит, селище с 20 хиляди жители на 130 км от Лас Вегас, разказва Би Би Си. Полицията все още не знае какви са мотивите му. Терористичната организация "Даеш" пое отговорността за атаката, но властите не са обявили нападението за терористичен акт.

Неговият брат – Ерик, казва в кратко интервю, че семейството е ужасено и объркано. Той поднася съболезнованията си и повтаря, че никой не е имал представа, че брат му може да извърши нещо подобно.

"Той беше обикновен човек, който играеше покер, пътуваше и ядеше буритос в "Тако бел" (местен ресторант)", отписва Ерик брат си Стивън.

Според информация на "Вашингтон пост" преди пенсионирането си стрелецът е работил като вътрешен одитор в компания, която в момента е собственост на авиогиганта "Локхийд Мартин". Живеел богато, обичал да играе покер, слушал кънтри и не общувал със съседите си. 

Американски медии твърдят, че Падок няма досие и е спиран само за дребни пътни нарушения. Баща му обаче бил известен банков обирджия от края на 60-те. Според източници на "Дейли мейл" самият Стивън Падок имал психически проблеми, като му била поставена диагноза "психопатия със самоубийствени наклонности".

Бивша съседка на Падок разказва пред "Вашингтон пост", че нападателят е бил тих и затворен човек.

"Той беше странен", казва 79-годишната Даян Маккей. "Затворен в себе си. Беше все едно никой не живее в къщата. Не беше враждебен, беше толкова тих, сякаш не съществуваше."

Собственикът на оръжеен магазин в Лас Вегас разказва пред Би Би Си, че Падок му е бил редовен клиент. През пролетта той е направил голяма покупка и изпълнил всички щатски и федерални изисквания за притежание на оръжие, включително и проверка от ФБР.