Новият, осми Висш съдебен съвет на България, встъпи днес с подписване на декларации в зала "Тържествена" на Съдебната палата.

Тримата оставащи членове по право - председателите на върховни съдилища Лозан Панов и Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров, посрещнаха смяната от 22 души, избрани от професионалната и от парламентарната квоти.

Веднъж на 5 години: традиционната "семейна снимка" на стария и новия състав на ВСС.

Новите 22-ма са (по азбучен ред): 

Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Вероника Имова, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Даниела Марчева, Даниела Машева, Драгомир Кояджиков, Евгени Диков, Йордан Стоев, Калина Чапкънова-Кючукова, Красимир Шекерджиев, Огнян Дамянов, Олга Керелска, Пламен Найденов, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев и Цветинка Пашкунова.

Част от новите членове. На преден план е съдия Цветинка Пашкунова.

В своята привествена реч министърът на правосъдието Цецка Цачева на два пъти обърка, че си тръгва шестият състав на ВСС, но изтъкна като плюс на политиците "дейстията в областта на съдебната реформа през последните години, които са съобразени с медународните стандарти в областта на независимостта и ефктивността на съдебната власт".

"Най-важната задача е да върнем доверието на бългаските граждани в правораздаването.

Надявам се, че всеки съдия, всеки прокурор и следовател ще се чувства представен в този ВСС, избран за първи път по нови правила при спазване на принципа „един магистрат-един глас“.

Това противопоставяне, което наблюдавахме през последно време, не работи в интерес на съдебната власт и на държавността.

Остава горчив привкус на нещо незряло", товя бяха някои  от акцентите в речта й.

От отиващия си ВСС - на преден план Камен Иванов, на стола пред него е Ясен Тодоров.

Кратки приветствия поднесоха зам.председателят на парламента Явор Нотев и досегашният представляващ Димитър Узунов.

"Обществото ни е болно, обществото очаква решение на своите пробеми и е обърнало взор към съдебната система", каза Нотев, който нарече днешния ден "хубав празник".

Димитър Узунов, сочен в разговорите на "двете каки" като "човека на Бойко" в Съвета.

"Вашият състав отбелязва нов етап от дейността на ВСС", каза Узунов, напомняйки случилите се изменения в законодателството.

На предния ред, запазен за най-"големите" в системата, главният прокурор Цацаров стигна до мястото си, ръкувайки се последователно с Цецка Цачева, Явор Нотев, Данаил Кирилов, Димитър Узунов и само кимна хладно на Лозан Панов. Между тях дълго стоя един празен стол, докато накрая се появи председателят на ВАС Георги Колев и го зае.

Преди и след...

Затова пък Панов си побъбри надълго с британската посланичка Ема Хопкинс.

Имаше полагащите се за случая поздравителни адреси, чаша вино за опознаване - при закрити врати и пр. А още в 15 ч днес новият ВСС насрочи пленум, на който да избере представляващ, да сформира работна група за изготвяне на правилник и др.

На излизане в първите си думи пред журналисти поне двама от Съвета - Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров казаха, че трябва да се открие нова процедура за председател на ВАС, ако президентът Румен Радев върне назначението на Георги Чолаков.