Техническият директор на eBay е изпратил децата си на училище без компютри. Същото се отнася и за служители в други гиганти на Силициевата долина - Google, Apple, Yahoo!, Hewlett-Packard, пише в. „Аргументи и факти”. Във времена, когато останалата част от света все повече се пристрастява към интернет, умните хора избират за децата си „старомодно" образование.

Сега, сред работещите в Силициевата долина, на особена мода било училището „Waldorf of the Peninsula”. Класните стаи имат максимално старомоден стил: обикновени чинове; дъски, на които се пише с тебешир; библиотеки с най-различни книги, никакви таблети вместо учебници и тетрадки. Употребата на таблети и други електронни устройства е забранена в класните стаи. Не се поощрява и у дома.

 Трите деца на Бил Гейтс до 14-годишна възраст също не са имали правото да имат смартфон.А и след навършването на тази възраст бащата ограничавал „електронизацията им“. Основателят на Apple Стив Джобс също строго ограничавал четирите си деца от прекомерното увлечение към технологични устройства, в това число и към iPad, пише изданието, цитирано от БГНЕС. Той въвел за децата си забрана да използват таблетите си нощно време и през почивните дни. Мобилните телефони не присъствали на масата за вечеря.

Примерът на Гейтс и Джобс е последван и от изпълнителния директор на 3D Robotics Крис Андерсън. Според Андерсън опасността от нови технологии се крие във вредното съдържание и нарастващата зависимост от електронни нововъведения. По подобен начин разсъждават и други представители на IT революцията. Основателят на Twitter Еван Уилямс позволявал на децата си да използват таблета и смартфона само по един час на ден. Когато се опитали да организират протест, бащата казал: "Има няколкостотин книги на хартия у дома. Ако искате да се забавлявате, четете колкото искате!".

Наскоро на училище тръгна и 4-годишният британски принц Джордж. В неговото престижно училище – „Thomas's Battersea”, също е забранено ползването на компютърни джаджи.