Американската компания Tesla не успява да покрие собствените си цели за производство на първия си електрически автомобил за средната класа - Model 3. 

Вече има многобройни предварителни поръчки, но през третото тримесечие от него са били изработени едва 260 броя, въпреки че заявката бе за над 1500 автомобила и нарастване на производството до 5000 броя на седмица до края на годината. 

Цената на Моdеl 3 е 35 000 долара, което тpябвaшe дa нaпpaви Теѕlа eлeĸтpичecĸи aвтoмoбил зa мacитe. 

С луксозните серии Моdеl Ѕ и Моdеl Х вече са излeзли нaд 25 000 aвтoмoбилa. Koмпaниятa oчaĸвa дa дocтaви oĸoлo 100 000 oт тяx пpeз cлeдвaщaтa гoдинa.

Най-големият автопроизводител в САЩ - General Motors (GM), също иска да разшири гамата си от автомобили на ток. 

През следващата година и половина ще бъдат представени още два напълно електрически модела, съобщи снощи концернът от Детройт. Автомобилите трябва да надграждат върху сегашния Chevrolet Bolt EV. 

Това ще са първите два от най-малко 20 нови електрически модела, които производителят иска да пусне на пазара до 2023 г.

Новината бе добре приета от инвеститорите - цената на акциите на GM се повиши с повече от 4 на сто. От друга страна, акциите на Tesla поевтиняха с 1,5%. 

Анализатори виждат началото на война между класическите американски автопроизводители и иновативните компании от Силициевата долина.

В момента GM води пред Tesla с пазарна стойност от повече от 61 милиарда долара.