Животът на Земята се е появил преди 4,5 милиарда години, когато богати на въглерод метеори са бомбардирали планетата и доставили неговите основни елементи  в „топли малки езерца“ (като в библейската легенда първият човек е създаден от глина), сочи ново научно изследване. В този богат на хранителни вещества бульон се раждат първите самовъзпроизвеждащи се молекули с първия генетичен код за живота, пише „Индипендънт“.

Идеята, че сме произлезли от нещо, което се появило в „тинята на топли езера“, е била предложена от Чарлс Дарвин през XIX век, но по-късно е изместена от научните предположения, че всичко започнало около хидротермални извори в океана. В нова статия в „Списание за академична наука“ (PNAS) изследователи описват как са изградили „цялостен модел“, доказващ, че все пак идеята на Дарвин е правдоподобна. Най-ранният съществуващ генетичен материал е рибонуклеиновата киселина, или РНК, който всеки човек носи заедно с ДНК. Докато ДНК е като кодиран „план“ на клетката, РНК участва в превръщането на този код в протеини и има редица други задачи в регулирането на процесите в клетките, включително растежа, стареенето и смъртта.

В публикувания текст за изследването пише:

„Един от най-фундаменталните въпроси в науката е как животът се е появил на Земята. Предвид нейната повсеместност в живите клетки и способността й да съхранява генетична информация и да катализира собствената си репликация, РНК вероятно е формирала основата на първия живот.“

Учени сочат изкопаеми доказателства за живот, датирани преди повече от 3,7 милиарда години. Това означава, че РНК се е развила на Земята, подложена на метеоритно бомбардиране. Тогава атмосферата е била доминирана от вулканични газове, а сушата е било оскъдна, твърдят изследователите.

Техният модел предполага, че първите РНК полимери „вероятно са се появили преди 4,17 милиарда години“ или евентуално още преди 4,5 милиарда години. Възрастта на самата планета Земя е около 4,54 милиарда години. Ако животът е наистина толкова стар, това би променило някои основни научни схващания. Едно от тях е, че най-простите форми на живот вероятно са общи за цялата вселена, след като могат да съществуват в толкова враждебни условия.

По онова време Земята не е била защитена от озонен слой, който да спира вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето и е била подложена на постоянна метеоритна бомбардировка. Но това също би могло да е знак, че развитието на интелигентен живот отнема много време и следователно е вероятно той да бъде рядко срещан. Вселената е на около 13,8 милиарда години, само три пъти по-стара от Земята.

Изследователите са използвали астрофизика, геология, химия, биология и други науки при създаването на своя модел за зараждането на живота. Един от авторите на статията, професор Ралф Пудриц от университета Макмастър в Канада, твърди, че всички доказателства изглежда сочат в една посока.

„Смайващо е как толкова много данни от най-различни научни области водят към един резултат. За нас беше много вълнуващо, че събраният теоретичен материал, който съчетава всички тези теми, даде ясни прогнози и предлага ясни идеи, които можем да проверим в лабораторията“, казва Пудриц.

Според него изглежда безспорно, че РНК е еволюирала преди ДНК.

„ДНК е твърде сложна, за да бъде първият аспект от живота, който се е появил – смята професор Пудриц. – Трябвало е да се започне с нещо друго и това е РНК.“

"Площад Славейков"