Върховният съд на Ирландия съобщи днес, че ще поиска Съдът на ЕС да се произнесе дали да забрани начина, по който интернет компании от рода на фейсбук пренасят данните на свои европейски потребители в САЩ, предаде Ройтерс.

Съдията Каролин Костело се позова на по-ниската степен на защитеност, която личните данни имат в САЩ  в сравнение с Европейския съюз.Тя каза, че ирландският комисар по защита на данните е изразил "добре обоснована загриженост", че американското законодателство, за разлика от европейското, не гарантира практически обезщетения при злоупотреба с лични данни.

Комисарят се занимава с делото, откакто австрийският студент Макс Шремс подаде жалба в Ирландия срещу начина, по който фейсбук оперира с личните му данни в САЩ.

Говорителка на "Фейсбук" заяви, че Съдът на ЕС трябва "да вземе предвид обширните доказателства за съществуващата здрава защита според стандартните договорни клаузи и законодателството на САЩ, преди да вземе решение, което може да постави в опасност трансфера на данни през Атлантика и по света".

Хиляди компании всекдневно пренасят лични данни, които се използват в банкови преводи, хотелски резервации и с движението на персонал от държава в държава.