22-ма експерти по право ще съставляват новия Съвет по законодателство, който ще помага на депутатите след първо гласуване на новите законопроекти. Това съобщиха на пресконференция в Народното събрание днес председателят на парламента Димитър Главчев и избраният от него за председател на съвета проф. Огнян Герджиков.

"Търсили сме приемственост с предишни такива съвети. Спрях се специално на проф. Герджиков, тъй като той е бил председател на 39-тото Народно събрание, когато е имало такъв Съвет", заяви Главчев.

Той уточни, че въпросният съвет има консултативен и препоръчителен функция, както и че на експертите ще се заплаща за свършена работа, а не за брой заседания, както е било в предишните съвети.

"Не можех да не приема това предложение, защото смятам, че един такъв орган може да бъде само полезен", заяви Герджиков.

И припомни, че е имало подобен Съвет в 39-тото и 40-тото Народно събрание, а и че самият той е получавал покана да оглави съвета и в 41-вото НС от тогавашния председател Михаил Миков, но мандатът му продължи кратко и идеята не е осъществена.

"Имам един проектосъстав на този орган от изтъкнати юристи, основно представители на академичната гилдия, разбира се, има и някои много известни адвокати", каза Герджиков. "Мога да ви кажа, че зам.-председател на този консултативен съвет е поканен да е проф. Васил Мръчков, който беше първия председател на такъв консултативен съвет."

Проф. Мръчков е бивш главен прокурор на България от преди 1989 г. През 2004 г. Мръчко получи орден "Стара планина", което даде повод на тогавашния лидер и днешен почетен председател на ДПС да върне своя орден.

Бившият служебен премиер уточни, че има добри юристи и в партиите, но стремежът е съветът да е експертен и да не се политизира. И заяви, че ще заседават "според нуждите" - ако има повече законопроекти, по-често, ако са по-малко, по-рядко.

В състава влизат и някои юристи, членове на предишни съвети и бивши депутати, каза още той. И спомена няколко имена на хора, които са приели поканата му - проф. Анелия Мингова, председател на правната комисия в 39-тото Народно събрание, проф. Валери Димитров, адвокат Даниела Доковска, проф. Рангел Калайджиев, Екатерина Матеева, и декана на Софийския университет проф. Сашо Пенов.

Председателят на парламента каза още, че идеята на съвета не е да се ревизират законопроектите на депутатите, нито пък е критика към работата и квалификацията на депутатите - просто в настоящото Народно събрание има твърде малко юристи и дори е имало проблеми в попълването на парламентарната правна комисия. 

На въпрос дали тази седмица има закони за гледане, след като през миналата депутатите заседаваха общо под 2 часа за 3 дни, Главчев заяви, че времето дори няма да стигне. Герджиков пък излезе в защита на ГЕРБ, обвинявани от БСП, че бавят умишлено законопроекти:

"Законотворчеството най-малко търпи бързина, да има непрекъснато работа Народното събрание. Колкото повече работа има, толкова по-зле. Нашите законови актове държат световен рекорд по неустойчивост - Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2007 досега е претърпял 120 промени. Така не трябва да се работи - бързо, това не е състезание на 100 метра."

"Убедихте ли се защо трябва да има такъв Съвет по законодателство?", попита с усмивка Главчев след това изказване на Герджиков.

Главчев коментира и темата за оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, като заяви, че тя още не е внесена и за момента не е ясно дали ще влезе в дневния ред на парламента утре. Но предвиди, че дебатите в зала по темата ще са разгорещени.