"Стиснахме си ръцете за изграждане на трети мост над Дунав; жп линия Никопол - Търну Мъгуреле и магистрала от 200 км Констанца - Варна - Бургас, както колегата Михай Тудосе предложи". Така обобщи премиерът Бойко Борисов целите, върху които са си начертали да работят България и Румъния след  съвместното заседание между двете правителства в резиденция „Евксиноград” днес.

За Дунав мост 3 се разглеждат още 3 варианта - второ съоръжение между Русе и Гюргево, нова връзка Оряхово-Бекет и възраждане на старата идея за Силистра-Кълъраш.

Букурещ и София вече търсят инвеститори за тези 3 проекта. 

"Те не се бият един с друг, имат си своя финансова, икономическа и търговска логика", обяви премиерът.

 

„Първият проект е при Русе, защото с дни има опашки, които пречат на бизнеса и туризма. Там има 45 км по права линия до Букурещ. В момента проектираме пътя Русе-Велико Търново и оттам да стъпим на „Хемус“. Възложено е и проучване колко би струвала жп линия и скоростен път за отсечката Никопол-Турну Мъгуреле в тази част, където Стара планина е висока. Колегата предлага и тези 200 км от Констанца до Варна и Бургас да се изградят и да има магистрала”, отбеляза Борисов.

По думите му изграждането на трети мост на Дунав чрез концесиониране ще даде възможност за набиране на средства, с които да се изплащат таксите към инвеститорите. 

"Благодаря на колегата Михай, че дойде и по-рано сутринта да открием ГКПП-то Липница - Кайнарджа, където хората от десетилетия чакат", допълни Борисов.

Той прие радушно идеята на Михай Тудосе за създаването на търговски къщи за прясно охладено месо, плодове и зеленчуци за пазарите в Арабския свят и Китай. 

„В момента капацитетите на двете страни не отговарят на основните изисквания за количества. Преди България е изнасяла към 800 000 прясно охладени агнета, а сега около 120 000. Пазарът за най-доброто, което има Румъния, България и дори Македония, е неизчерпаем и ние можем, правейки две търговски къщи, обезпечавайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, който е добре развит, в следващите години да си партнираме, за да може да покрием този неограничен пазар“, каза още Борисов. 

Двамата премиери са обсъдили подробно и енергийната политика.

„Румъния подкрепя европейския газов хъб „Балкан“. Разбира се, имаме някои спорове, за които се разбрахме в рамките на следващия месец енергийното и външното министерство да седнат и да ги отрегулират. Неслучайно първият работещ интерконектор на България за доставка на втечнен газ и в двете посоки беше изграден с Румъния. Днес подписаха и при кибератака, бедствие или климатични промени в една от двете държави съответно енергийните ни системи да се подпомогнат, за да не  бедства населението“, подчерта Борисов.

Тудосе добави, че този тип друстранни съвещания вече ще се провеждат всеки месец и следващата ще е през ноември в Румъния. 

"Те не трябва да бъдат събития, а нещо нормално, да се намираме всеки месец като премиери, на една ръка разстояние сме. Не трябва да изгубим още 20 години, през които бяхме в периферията на Европа, гледахме към центъра й, а забравяхме да гледаме към съседите си", подчерта румънският премиер.