Луиджи ди Майо обеща да "спаси" Италия, след като беше избран за новия лидер на антисистемното движение "5 звезди". Но преди да направи това, ще трябва да обедини своя собствен екип.

Очакваше се 31-годишният Ди Майо да спечели онлайн гласуването на партийните членове и той направи точно това, като си осигури над 80 на сто от вота. Сега той се изправя пред трудната задача да помогне на движението да се трансформира от популистка партия в сила, която буди доверие и е способна да спечели следващите парламентарни избори догодина.

Ди Майо беше избран за важната работа от харизматичния бивш лидер и създател на движението Бепе Грило. Комедиантът отстъпи от първите редици на политиката по време на тридневно партийно събитие в крайбрежния град Римини.

Ди Майо, който през 2013 г. стана най-младият спикър на Долната камара на италианския парламент, е умереният глас на движението "5 звезди", което, въпреки че се представи зле на местните избори през юни, върви добре в социологическите проучвания за парламентарните, които са насрочени за май 2018 г. 

Според електорални проучвания "5 звезди" е с изравнени позиция с управляващата левоцентристка Демократическа партия на бившия премиер Матео Ренци с малко под 30 на сто подкрепа.

Никоя от трите най-големи политически сили - "5 звезди", Демократическата партия и разделеното дясно, оглавено от активизиралия се Силвио Берлускони, не изглежда способна да спечели пълно мнозинство и се върви към т.нар. висящ парламент. Ако нито една от партиите не стигне до 40% - прага за мнозинство в Долната камара, поне две от основните политически сили ще трябва да работят заедно, за да сформират правителство, а от "5 звезди" отдавна протестират срещу задкулисните политически сделки.

С Ди Майо, чиято биография включва и моменти като стюарт на футболния стадион на Наполи и незавършено университетско образование по право и инженерство - "5 звезди" имат амбициозен лидер, който обеща да разбута италианския политически пейзаж, като бди сурово за законите и имиграцията.

"Ролята, която ми отреждате, не е да променя движението, а да променя Италия", каза Ди Майо при избирането си малко след като беше обявен за победител в надпреварата. "Италия трябва да се върне към живота, не да оцелява. Ние ще спасим страната", добави той.

Ди Пайо обеща бързо да формира екип от "способни хора", така че италианските избиратели да имат ясна представа кого подкрепят. Но движението - то отказва да се нарече партия - досега се бореше да разшири електоралната си база и да привлече избиратели от центъра, които ще определят резултата от изборите. То страдаше и от малкия си опит да управлява, особено в Рим, където мандатът на Виргиния Раги като кмет е пълен с противоречия.

Въпреки скорошното смекчаване на техните антиевро и анти-ЕС позиции "5 звезди" успешно използва вълната на гнева срещу системните партии и политическото недоволство сред италианците, които са изморени от мъчителното затягане на коланите и все още понасят трудностите от дългата рецесия.

Движението "5 звезди" е изправено пред голям парадокс - то се представя като антипартийно и прихващащо всякакви избиратели движение, като привлича гласове от ляво, дясно и центъра", казва Масимилиано Панарари, професор по комуникации в  университета LUISS в Рим. "Сега те избраха по-умерен и по-малко харизматичен лидер, за да се опитат да привлекат тези избиратели, които все още не са решили или се страхуват от радикалните тонове в движението."

Създателят на "Пет звезди" Бепе Грило. 

Ди Майо също така е изправен пред битка, в която трябва да докаже, че не е само кукла на конци на Грило, чието авторитарно ръководство раздели партията. 

"Той рискува да бъде просто говорител, а Грило да дърпа конците", казва Волфанго Пиколи, съпрезидент на изследователската фирма Teneo Intelligence.
"Най-големият шанс за успех на Ди Майо в неговата сложна мисия да отведе "5 звезди" към победа е да състави управленски екип, който печели доверие. Но движението с неговата изразена липса на способни управляващи кадри остава своят най-лош враг."

Материалът е публикуван в "Политико" под заглавие 5Stars pin hopes on moderate leader.