Британия иска да договори споразумение за излизането си от Европейския съюз, но също така е готова да напусне преговорите без сделка, каза ресорният министър днес, предупреждавайки, че грешка в преговорите може да коства на данъкоплатците милиалди лири стерлинги.

На годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър Дейвид Дейвис, главен преговарящ  с ЕС, заяви, че правителството не иска провал на преговорите, но и че се готви за всички сценарии, предаде Ройтерс.

Британската министър-председателка Тереза Мей се опита да разблокира преговорите, които зациклиха заради несъгласия по въпросите за правата на гражданите и по уреждането на финансовите задължения на страната й към ЕС.

Но по-рано днес Европейският парламент прие незаконодателна резолюция, призоваваща лидерите на другите 27 държави от ЕС да приемат на среща на върха на 19 и 20 октомври в Брюксел, че липсва достатъчен напредък в преговорите, следователно не могат да пристъпят към втората им фаза - за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

"На фронта на преговорите ние се стремим към добра сделка. И това е, което очакваме да постигнем. Обаче, ако резултатът от преговорите не отговаря на сделката, от която Великобритания се нуждае, ще бъдем готови за алтернатива", каза Дейвис.

"Така прави отговорното правителство. Всичко друго би било нарушение на нашите задължения".

ЕС настоява за споразумение по три главни въпроса: правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС след "Брекзит", финансовите задължения на Великобритания към ЕС и граничния режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е членка на ЕС.

Договорът на ЕС превижда две срок от две години за завършване на преговорите. Той изтича в полунощ на 29 март 2017 г. Може да бъде продължен при общо съгласие. 

Гласувайки мандата за преговори, 27-те изразиха очакването да има съгласие по трите въпроса на раздялата до тази есен, за да остане време за преговорите по бъдещите отношения и за ратификацията на споразумението от държавите членки.