България е между седем страни от Европейския съюз с посолства в Пхенян, които се опитват да успокоят напрежението между Северна Корея и САЩ, предаде Ройтерс. Те обаче са разочаровани, че режимът е ограничил нивото на срещите им до среден ранг чиновници от външното министерство видимо заради засилените европейски санкции срещу изолираната комунистическа страна.

Държавите от групата са Чехия, Швеция, Полша, Румъния, България, Обединеното кралство и Германия.  

“Имахме чувство, че не стигаме доникъде, защото те ни пращаха тези шефове на отдели - казал пред агенцията източник, базиран в Брюксел и брифиран за срещите, които той описал като "много сериозни" като атмосфера и тон. - Те искат да говорят със Съединените щати."

САЩ нямат посолство в Северна Корея. Интересите им представлява Швеция, първата западна държава, която установи дипломатически отношения с Пхенян през 1973 г. Американският президент Доналд Тръмп наскоро каза на държавния си секретар Рекс Тилърсън, че "не би си губил времето" да преговаря със севернокорейците. Преди това той заплаши САЩ да изпепелят Северна Корея след най-големия й досега ядрен опит.

Корейски зам.-министър на външните работи е участвал в среща с пратениците на цитираните седем европейски страни в посолството на Чехия през миналата година. Били са обсъждани културният обмен и регионалната сигурност. Сега обаче опитите на Европа да посредничи за намаляване на напрежението между Северна Корея и САЩ удрят на камък.

Върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини, която председателстваше преговорите за ядрената сделка с Иран, от една страна, предлага да посредничи, от друга - ЕС готви петролно ембарго срещу режима в Пхенян.

"Севернокорейците започват да гледат на ЕС като кукла на конци на САЩ, но ние подчертаваме, че ще бъдем честен посредник", казва пред Ройтерс друг европейски дипломат, пожелал анонимност.

Агенцията припомня, че Чехословакия, някога доставчик на тежко оборудване за Северна Корея, е установила дипломатически отношения с нея още през 1948 г. заедно с Полша и Румъния. Седемте европейски посолства в Пхенян са между общо 24-те чуждестранни дипломатически мисии там, които включват тези на Русия, Китай и Куба.

Общите срещи на европейските дипломати с представители на режима досега са имали за цел главно освобождаването на арестувани западни граждани. Сега обаче те могат да бъдат важен комуникационен канал за избягването на война, с каквато Пхенян заплашва, пише Ройтерс.

"В най-добрия случай може би бихме могли да улесним отварянето на дипломатически канал между севернокорейците и Съединените щати", казва пред агенцията Карл Билд, бивш премиер и външен минитсър на Швеция от 2006 до 2014 г.

Той подчертава, че ЕС трябва да пази в тайна всичко, каквото прави по този въпрос.

"Ако ЕС направи нещо по тази линия, най-важното е да не говори за него. Да се говори е много добър начин да се гарантира, че човек не може да направи нищо", казва Билд.

Ройтерс припомня, че САЩ и Северна Корея нямат пряка линия за предотвратяване на кризи и че във Вашингтон не са сигурни как би реагирал Китай, ако американските военни прихванат севернокорейски ракетен опит.

Според цитиран от агенцията висш френски дипломат съветникът по националната сигурност на Тръмп Хърбърт Реймънд Макмастър и шефът на кабинета му Джон Кели, и двамата бивши генерали, се опитват "да нормализират" поведението на президента към Северна Корея, но засега не успяват. За целта на Тръмп трябвало пряко да говори друг държавен глава, като например френският президент Еманюел Макрон.