Делян Добрев остава депутат от ГЕРБ благодарение на колегите си от ГЕРБ, които "не го пуснаха" с мотива, че така го защитават.

Първото гласуване показа следния резултат - 98 гласа "за" оставката", 95 "против" и 23 се въздържаха. Избраникът обаче сам поиска прегласуване, декларирайки, че е личното му желание и призовавайки всички от БСП да го подкрепят, защото първия път гласували само 77 от 80 техни представители. Вторият опит за гласуване не доведе до различен изход - с 97 гласа "за", 99 "против" и 19 "въздържали се" пленарната зала задължи Добрев да продължи да бъде народен представител.

"Обединените патриоти" и "Воля" масово се въздържаха, с което спомогнаха за крайния изход. БСП и ДПС гласуваха "за" оставката", както направи и самият Добрев.

След гласуването в кулоарите на парламента депутатът заяви, че отново ще разговаря с колегите си да го освободят.

Дебатите продължиха повече от 2 часа, по време на които и самият Добрев се изказа.

"Подадох оставка заради клеветите и внушенията по мой интерес. От БСП събраха малки истини и опитаха да сътворят зловеща голяма картина. Успяха. Властта никога не ми е била самоцел. Отказвал съм номинации за постове.

Аз ще остана за политиката с нещата, които съм постигнал, но вие, г-жо Елена Йончева, ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Ще си потърся правата в съда, за да ви е ясно, че не е 1944 г. и не можете безнаказано да заличавате неудобните."

Така, след като вече бе минал повече от час дебати в парламента, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев мотивира решението си да подаде оставка. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която се изказа към края, се обърна не към него, а към председателя на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. По думите й гласуването на ГЕРБ против оставката на депутат не е защита за самия Борисов, напротив.

"Като лидер на лидер ви го казвам, лидер, който е получавал нож в гърба от свои. Г-н Борисов, вашите днес ви свалят. Не буквално, но преносно ви свалят от пиедестала, на който стоите", каза Нинова.

Тя обясни, че БСП не се бори срещу един човек, а срещу модела на управление, който в момента депутатите от ГЕРБ защитават - политика на назначения на "свои" по места.

Масова защита с първи говорители Спас Гърневски, Антон Тодоров и шампиона по кикбокс Владимир Вълев (Питбула) от ГЕРБ - така започнаха дебатите по подадената от депутата Делян Добрев оставка. Управляващите върнаха темата за комунизма, фалита при Жан Виденов, приватизацията...

Спас Гърневски.

"Деляне, приятелю, аз те моля да не си тръгваш. Твоите деца и семейство ще те разберат, нужен си на България. Не скачай от кораба, който води България към цивилизована Европа. Ако скочиш от борда, няма да стигнеш до водата, защото червените ще те разкъсат. Така ще им се услади твоята кръв, че ще продължат да клатят кораба", заяви Гърневски.

Антон Тодоров размаха документи срещу Корнелия Нинова, която наричаше "Корнела", и заразказва за нейно участие в приватизация, а докато защитаваше Добрев, описа себе си така:

"Върнах се - като мумията - не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените."

Антон Тодоров.

Шампионът по кикбокс Владимир Вълев от ГЕРБ призова Добрев да не предава отбора, а колегата му Маноил Манев заяви:

"В нашите спортове (силовите - б.р.) никой не си тръгва от ринга и не хвърля хавлията на ринга, когато противникът е в нокаут. Деляне, ставай и продължавай напред!"

Антон Кутев от БСП заяви, че от цирк, цялата процедура се е превърнала във водевил. Той влезе в положението на Добрев в лично качество, но в политическо му припомни, че може да се обади на Борислав Гуцанов от левицата и да го попита как се обясняват неща на децата. Гуцанов осъди България в Страсбург, след като по времето на Цветан Цветанов в МВР барети нахлуха с пушки при неговите деца, той получи обвинения, но бе оправдан. Кутев заяви, че не защитава Гуцанов, защото не е негова работа. 

Валери Жаблянов заговори исторически, обвини ГЕРБ, че за разлика от БСП, които са се отказали от тоталитарния модел на държавата през 1990 г., те са създали партията си, използвайки позициите си в държавата. След думите на социалиста на трибуната "възкръсна" Тодоров и размаха документи срещу съпругата му, припомняйки къде е работила и как и срещу нея е имало разследвания.

"Оставката е стандарт за поведение. Мълчите, защото осъзнавате, че също трябва да подлежите на този стандарт", заяви Тома Биков от ГЕРБ към БСП. - "Изсипахте помия, черен пиар, Елена Йончева се превърна в инструмент, сигурно си мислите, че печелите дивиденти. Никой не е спечелил от черен пиар. Движите се срещу влак, а се намирате в “Москвич”. Няма да ви се дадем. Чакам оставки и от вас, има хора, свързани с членове на Политбюро – цялата ви партия е няколко рода. Луканови, Пирински, Бокови... Вие обяснявахте, че Ирина Бокова няма нищо общо с мъжа си", продължи той.

"Това не е личен акт на Делян Добрев. Той е притиснат и залят с помия", защити го и Цвета Караянчева.

Славчо Велков от левицата реагира на тона на Караянчева: "Тя отиде към белканто, което не е характерно за беквокал" - препращайки към реплика на Румен Радев към депутатите от ГЕРБ, заради която самият президент си навлече гнева на управляващите ден по-рано.

Вежди Рашидов призова да се прекратят дебатите, които били пошли, а парламентът се превърнал в машина за омаскаряване на хора. "Моите внуци напуснаха страната заради същата кал. Това ли е работата на парламента", попита Рашидов. След което... влезе в тона на целия разговор и върна лентата към Моника Станишева, случая "Хохегер" и т.н. - примери от времето, когато БСП управлявали.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят оставката на Добрев, защото тя е личен акт. Рамадан Аталай дори се обърна към депутата от ГЕРБ с констатацията, че защитавайки себе си и модела на властта, който упражняват, са го употребили. 

Цветан Цветанов бе един от последните по време защитници на Добрев от трибуната преди гласуването. Той също поговори за себе си - как нямало да позволи това, което той е изтърпял заради атаки от времето, когато бе вътрешен министър, да се стовари и върху младия му колега. 

Досега в най-новата ни история само един или два пъти се е случвало Народното събрание да не се съобрази с волята на депутат и да не прекрати мандата му въпреки лично подадена оставка. Единия път това се случва на депутат от ДПС, но малко след това той все пак е освободен, припомни Йордан Цонев от движението.