Долната камара на парламента в Канада прие снощи закона "Магнитски", предаде Интерфакс.

Законопроектът бе подкрепен единодушно от всички 277 присъстващи. Предстои той да мине четене в Сената. Практиката показва, че горната камара рядко отхвърля направените поправки.

Законът ще даде право на Канада да налага санкции върху чужденци, които "са отговорни или съпричастни към извънсъдебни убийства, мъчения или други нарушения на международно признатите човешки права". Санкциите включват забрана за влизане в страната, замразяване на авоари и забрана за поддържане на търговски отношения с канадски граждани и компании.

По подобие на Глобалния закон "Магнитски" (ГЗМ), приет през декември 2016 г. в САЩ и влязъл в сила през миналия месец, канадският закон се отнася за клептократи и нарушители на човешките права по целия свят.

Руското посолство в Отава предупреди Канада, че ако законът бъде приет, Русия ще предприеме ответни мерки.

Сергей Магнитски

През 2012 г. в САЩ беше приет законът "Магнитски", насочен само срещу руски нарушители на човешките права. В резултат редица московски висши чиновници бяха вкарани в американски черен списък.

Законът носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който защитава интересите на бизнесмена Бил Браудър. След като разкрива мащабна схема за данъчни измами за 230 милиона долара, адвокатът е хвърлен в затвора, където е измъчван в продължение на месеци. Властите в Русия му отказват лекарска помощ, а накрая е убит в килията си от маскирани мъже.

Бил Браудър започва кампания за приемане на закон на името на своя адвокат и приятел, който да санкционира отговорните за убийството му. След приемането на закона "Магнитски" в САЩ през 2012 г. той се бори за подобен закон в Канада, Европейския съюз и отделни европейски страни.

Цветан Василев търси защита по закона в САЩ

Защита по ГЗМ потърси българският банкер беглец Цветан Василев. Той дори иска да стане първият човек, който да превърне своя случай в дело по Глобалния закон.

В началото на август стана ясно, че Василев е ангажирал вашингтонската кантора JWI Inc, с която е подписал шестмесечен договор за 50 000 долара. Тя трябва да му помогне да кандидатства за третиране според ГЗМ. Адвокат на банкера е американецът Джоузеф Огъстин. В защита на Василев действа и видният американски политик и дипломат Бил Ричардсън. На 13 септември той поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата бизнесмен Делян Пеевски в статия, публикувана в "Дъ Хил" - специализирано издание, отразяващо работата на Конгреса.