Американският бизнес е конкурентен и при настоящия корпоративен данък, а голямо намаляване ще увеличи външния дълг на страната, заяви милиардерът Уорън Бъфет по повод плана на американския президент Доналд Тръмп да намали данъците.

"Имаме голям бизнес.. Не смятам, че той не може да се конкурира с с други по света заради корпоративния данък", заяви Бъфет пред Си Ен Би Си.

Изпълнителният директор нанай-голямата компания за управление на парични средства BlackRock Лари Финк също критикува намеренията на американския президент:

"Предложението на практика значи огромно увеличаване на дефицита ни", каза Финк, цитиран от Ройтерс.

Според него 27 % корпоративен данък ще удовлетвори желанието на бизнеса за намаляване на облагането, без да увеличава прекалено дефицита.

Според плана на Тръмп корпоративният данък ще бъде намален от 35 на 20 на сто. Президентът дори искаше да ги намали до 15% и твърди, че няма да отстъпи нито процент повече.

В плана на Тръмп обаче малко се говори за чия сметка ще бъде всичко това, отбелязва Ройтерс. По време на предизборната си кампания Тръмп твърдеше, че хазната ще получи допълнителен доход за сметка на съживяването на икономиката. Критиците на реформата обаче, най-вече конгресмените и сенаторите, се опасяват, че тя само ще доведе до по-нататъшен скок на 20-трилионния външен дълг на САЩ.