България вече ще има достъп до визовата информационна система на европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген.

Предпоследният етап от процедурата за това приключи днес, след като пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург даде положително становище.

По-рано държавите членки се съгласиха България Румъния да получат пасивен достъп до информационната система, в която е отразено кои граждани на държави извън ЕС имат издадени входни визи за него. Остава Съветът на министрите да формализира решението.

Пасивен достъп означава, че властите на двете балкански страни, които още не са част от Шенгенската зона, могат да четат информацията в системата, но не могат да въвеждат, изменят или трият данни.

България и Румъния поискаха достъп до системата във връзка със засилените мерки за контрол по външните граници на ЕС, свързани с миграционната криза и тероризма.

Посредством този достъп граничните полицаи в двете страни ще могат да установяват опити за влизане в ЕС с фалшива или с изтекла виза.

Шенгенската визова информационна система е различна от Шенгенската информационна система, която обслужва освен граничния контрол и полицейското сътрудничество между държавите членки с много по-широк масив от информация за издирвани лица и предмети.

Днешният вот в Европейския парламент е консултативен. Това означава, че депутатите само дават мнение, без да имат ролята на съзаконодатели на държавите членки.

Гласуването няма отношение към кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенген, които чакат от 2011 г. То означава, че двете страни ще допринасят повече за европейската зона за свобода, сигурност и справедливост, без да се ползват от всичките й блага.

На шенгенските граници българите и румънците още са длъжни да минават през граничен контрол, както гражданите от трети страни.

За приемането на България и Румъния в зоната трябва единодушие от 26-те й членки, което през последните седем години те не могат да постигнат.