Григор Димитров би във впечатляващ стил един от най-неудобните си съперници - аржентинеца Хуан Мартин дел Потро - 7:6 (5), 7:5, на осминафинал на турнира от категорията АТП 500 в Пекин.

Българинът, който игра на финал на същата надпревара през миналата година, измъкна по впечатляващ начин втория сет, след като губеше с 2:5. Той догонваше и в началото на първата част. Двамата с Делпо са изиграли седем мача, в който Димитров има само два успеха. Първият бе постигнат миналия август.

Следващият съперник на Гришо отново е доста силен и пак испаноговорящ - Роберто Баутиста Агут. Мачът е в петък.

Положително за Григор е, че днес показа, че може да прави обрати срещу силни съперници. Той започна лошо, като допусна пробив още в откриващото подаване. След това имаше затруднения и при второто - резултатът едва не стана 0:3, българинът спаси точка за пробив.

Нататък Димитров, подкрепян от гласовита българска агитка, успя "да се събере" и спечели три поредни гейма, с което върна брейка и дори поведе с 4:3. Нататък съперниците вземаха без особени затруднения сервис геймовете си, двубоят вървеше равностойно и логично се стигна до тайбрек.

Тук Григор отново показа здрави нерви и силна психика. Кулата от Тандил направи минипробив още в началото, стигна и до сетбол при 6:5. Направи обаче непредизвикана грешка, след което Димитров го обърна.

Вторият сет започна със стабилни изяви на аржентинеца и леко колебливи от страна на българина. Това се прояви най-вече в шестия гейм, в който Дел Потро направи брейк, а след това затвърди и дръпна с 5:2.

Гришо имаше проблеми и в следващия си сервис гейм, но някак го спечели и остана в двубоя. И когато Кулата сервираше за спечелване на сета, последва трус - латиноамериканецът направи четири поредни грешки и пробивът бе върнат. 

Нататък Григор Димитров имаше тотална доминация, а съперникът му явно се предаде. Осмият в света проби на нула за 6:5 и затвори мача със 7:5, отново без да допусне точка.