Владимир Путин смята, че секторните санкции срещу Русия се използват за недобросъвестна конкуренция и вредят на цялата световна икономика.

"Няма как това да бъде казано иначе", каза руският президент, цитиран от ТАСС.

Той говори на пленарно заседание на форума "Руска енергийна седмица" в Москва.

Според Путин санкциите се използват "за пробутване на собствените интереси и собствените енергийни ресурси дори въпреки тяхната неконкурентоспособност".

Външната политика се превърна в основна тема на изказването на президента.

"Отношенията между Москва и Вашингтон са се превърнали в заложник на вътрешнополитическата ситуация в САЩ", каза той.

И допълни, че в Русия нетърпеливо чакат този процес в Съединените щати да завърши. Но той е убеден, че американският президент Доналд Тръмп е такъв човек, че никога няма да се превърне в заложник на каквато и да било ситуация.

Президентът на Русия похвали американския си колега, като заяви, че той се вслушва в мнението на Москва за кризата в Северна Корея. Кремъл предпочита дипломатическо решение пред по-строги санкции.

Путин призова всички страни да успокоят риториката си относно ракетно-ядрената програма на Северна Корея. Той знаел, че Пхенян има ядрена бомба още от 2001 г. Това му казал още тогава Ким Чен Ир, бащата на сегашния севернокорейски лидер Ким Чен Ун. Вождът се похвалил, че силите на КНДР спокойно могат да поразят южнокорейската столица Сеул с атомното оръжие.

Колкото до личните взаимоотношения с Тръмп, Путин заяви, че такива на практика няма, тъй като двамата са се срещали само веднъж - на форума на Г-20 в Хамбург през юли. Иначе те са се чували неведнъж по телефона, най-вече за обсъждане на кризата в Сирия.

"Тук с американците сътрудничим по много линии, не без проблеми, но без определен сблъсък на позициите, но намираме общи подходи. Това много ме радва, намираме някакви съвместни решения", изтъкна Путин.

Той бе попитан дали след сдобряването си с Русия Саудитска Арабия може да очаква Иран да изтегли войските си от Сирия. И отговори, че всички държави си имат свой интерес. И Иран не е изключение. А Русия се съобразявала с всички.

Русия има традиционно добри отношения с кюрдите, каза още руският лидер. Но бе категоричен, че референдумът в Иракски Кюрдистан може да "подпали" Близкия изток. Според Путин евентуално петролно ембарго срещу Кюрдистан ще доведе само до скок на цените на "черното злато". Заплахата за санкции дойде от Турция.

Засегнати бяха въпроси и от вътрешната политика. Путин заяви, че все още не е решил да се кандидатира за президент на изборите през 2014 г. 

"Не, все още не само че не съм решил срещу кого ще се кандидатирам. Не съм решил изобщо дали ще се кандидатирам", отговори той на зададения му въпрос.

Съгласно закона в края на ноември или началото на декември трябва да бъде обявено началото на предизборната кампания.

"Мисля, че дотогава главните претенденти за това ще кажат, публично ще обявят, ще обнародват своите предизборни програми", каза държавният глава.

Путин не изключи и възможността да се сдобие с електромобил "Тесла".

"Задължително ще декларирам веднага това за тези, които внимателно следят моето благосъстояние", озтъкна той.

Руският президент сподели, че вече е имал възможност да се вози на такъв вид коли и е говорил с производители от Русия, САЩ и най-вече Япония.

"Трябва да кажа, че тези коли ми харесват, специално съвременните. Според мен за градовете това е много добър вид транспорт, защото там, където живеят голям брой хора, изхвърляния (на газове - б.р.) изобщо не са необходими", смята Путин.