Приятелката на стрелецът от Лас Вегас не е знаела нищо за планираното нападение, заяви самата тя пред властите. 64-годишният Стивън Падок уби 58 души и рани над 500 на кънтри фестивал преди дни.

На пресконферениция по-рано полицията в Лас Вегас коментира, че стрелецът е водил "таен живот" и дълго и внимателно планирал нападението. Според властите той вероятно е смятал да избяга, вместо да се самоубие, но когато е разбрал, че полицаи приближават към стаята му, е решил да сложи край на живота си.

Все още не са известни мотивите на Падок за най-къравото масово убиство в новата история на САЩ.

"Все още не разбираме защо го е направил", заяви шериф Ломбардо от местната полиция. "Но смятаме, че някой трябва да му е помогнал на някакъв етап от планирането."

Денли, която се е върнала от Филипините, за да говори с властите, разпространи изявление, в което изразява шок от "ужасния акт на насилие", извършен от приятеля й и изрази съболезнования към семействата на жертвите.

"Познавам Стивън Падок като мил, грижовен и тих човек. Обичах го и се надявах на спокойно бъдеще с него. Никога не ми е казвал, нито е правил нещо, което да ми е показало, че нещо толкова ужасно ще се случи."

Американските власти обявиха, че искат да разпитат Денли веднага след стрелбата в Лас Вегас. Тя е била при роднините си във Филипините, където е изпратена от Падок.

"Преди малко повече от две седмици Стивън ми каза, че е намерил евтин билет до Филипините за мен и ми предложи да пътувам до родината си и да видя семейството и приятелите си", разказва Денли в изявлението си. "Докато бях там, той ми прати пари, с които да купя къща за мен и семейството ми. Бях благодарна, но се боях, че неочакваното пътуване до дома ми и после парите бяха начин той да ме остави. Никога не съм предполагала, че планира насилие."

По-рано тази седмица сестрата на Марилу Денли коментира пред австралийска медия, че тя е пратена далеч, "така че да не се бърка в плановете" на Падок.

Американският президент посети Лас Вегас вчера. Той обяви, че "Америка е в траур" и изрази признателност към властите които "се бореха да спасят всеки човешки живот":

"Дори в ужаса, винаги ще намираме надежда в мъжете и жените, които рискуват собствения си живот за нашия", каза Тръмп. "Думите не могат да опишат смелоста, на която стана свидетел целият свят в неделя вечерта. Американците победиха смъртта и омразата с любов и смелост."