Каталунският премиер Карлес Пучдемон не произнесе нито веднъж думата "независимост" в снощното си телевизионно обръщение, отбелязва в. "Ел Мундо".

То бе предавано на живо по телевизионната програма ТВ3. Пучдемон говори и на испански, и на родния си каталунски език. А повод за появата му бе изявлението от вторник вечерта на испанския крал Фелипе VI.

Часове по-рано Пучдемон повтори обещанието си, че Каталуня ще обяви независимост до 48 часа след обявяването на резултатите от референдума. Малко след това правителствен източник уточни, че това ще се случи на 9 октомври.

"Ел Мундо" не коментира дали неспоменаването на думата "независимост" означава някаква промяна в плановете на Пучдемон.

Каталунският премиер разкритикува изказването на Фелипе VI и го нападна, че не е произнесъл и дума на каталунски език. С това монархът обидил привържениците на независимостта на автономната област.

"Не така, Величество", каза Пучдемон.

Пропускането на думата "Ваше" е израз на пренебрежение в Испания.

Премиерът на Каталуня изтъкна единството на сънародниците си, които според него са готови да защитават демокрацията и правят това така, както винаги са правили и са искали да бъде - „гражданствено и мирно“. На улицата излизали привърженици и на независимостта, и на единна Испания.

"Обединява ни общата кауза - ние отхвърляме насилието, отхвърляме неоправданата грубост на полицейските сили срещу цивилното население, събиращо се по мирен начин", каза Пучдемон.

И призова каталунците да продължат да поддържат мирното настроение, без да се поддават на възможните провокации.

Близо 800 души бяха ранени на 1 октомври - деня на референдума, обявен от централното правителство в Мадрид за незаконен.

Каталунското правителство обвини властите в Мадрид за кървавите сблъсъци. По-различна версия изложиха пазителите на реда, командировани в Каталуня за референдума от други райони на Испания. Полицаи, базирани в градчето Пинеда де Мар, недалеч от Барселона, твърдят, че местни жители изпращали при тях деца на 5-6-годишна възраст, които ги наричали "кучи синове".