Христо Стоичков даде обширно интервю пред БНТ по повод референдума за независимост на Каталуня и начина, по който той се замеси. От екрана на мексиканската телевизия "Юнивижън" той остра нападна испанското правителство и конкретно вицепремиерката Сорая Сеанс де Сантамария.

Според агенция ЕFE тя била готова да съди Стоичков заради свързване на семейството й с Франко. Последва частично извинение от страна на Модерния ляв.

"На първо място, много неприятни неща се случиха в последните дни в Барселона. Кадрите, които получавам и които целият свят видя, показват много некоректното отношение на испанското правителство - започна Стоичков. - Много некоректно. Как е възможно вицепремиерът на Испания да излиза по телевизията и да казва: Ние като държава си свършихме работата. Въпросът е към въпросния вицепремиер Сорая Сантамария: Кое е накарало да малтретират хората в Каталуня? Кое накара нея от името на испанското правителство, което управлява, да излезе и да казва, че са си свършили работата? Да бият хората, да малтретират хората, които отиват да гласуват на един референдум, който самите хора го пожелаха. Не може да биеш и малтретираш хората, да има кръв… Това са хора, които просто си вървят и отиват да пуснат една бюлетина. Нищо повече. Ако мислим, че това е правилният път, ние се готови да минем по другия път. Аз съм човек, който 27 години е свързан с този град. Естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен. Много възмутен."

Конкретно за изявлението си срещу Сорая Сеанс де Сантамария Стоичков каза следното:

"Аз избухнах срещу всички, които са дали тези заповеди. А тя може да си командва там, където си командва. Мен ме огорчи начинът, по който тя даде нейното изявление. Аз намесих нейния син, който е пълнолетен, и вчера поднесох моето извинение за това, което казах. Той не е свързан с тези събития. Но тя като личност показа, че не става. Не може по този начин - да има кръв, да има бити и ранени хора. Ние сме свидетели какво става след такива случаи."

"Друг е въпросът дали ще го приемат референдума, дали е валиден или не. Това е съвсем друга тема. Нека хората си дадет мнението. Вицепремиерът ще ми забранява на мен да говоря това, което искам да кажа?! Аз съм свободен човек и ще си дам мнението където искам и както искам. Но ти като вицепремиер, премиерът или вътрешният министър на тази държава да давате заповеди хората да бъдат малтретирани?! За това става въпрос и нищо повече."

Стоичков не се страхува за опасността да отиде на съд и има своя трактовка за нещата:

"Първо, аз нямам нищо общо с нейната държава, за да ме съди.  Може да говори каквото си иска, това си е неин личен проблем. Аз не съм испански гражданин, че да ме съди. Ако иска да ме съди, да дойде в България или тук, в Америка. Светът е свободен да си дава мненията и да коментира. Със сигурност не съм първият или последният, който си дава коментара спрямо нея. Аз ако искарам всички мнения за нея, ще й настръхнат косите. Аз съм Христо Стоичков. Христо Стоичков е дал нещо за тоя футбол, за тоя град. През 2017 г. да видиш баби и дядовци как са малтретирани, деца, хора, които съвсем нормално си вървят по улицата, без да има някакви неразбории, манифестации, скандирания… Няма посягания от каталунските хора към полицията, която беше там. Те посегнаха, те го направиха. Целият свят видя. Това не е допустимо."

Един от големите в историята на "Барселона" не се вълнува за начина, по който реакцията му се приема в Испания.

"Не ме интересува как моята реакция се приема в Испания. Интересуват ме хората в Каталуня, рече № 8. - Никой не иска да има кръв и побоища. Те не намериха начин да са близко, да седнат на една маса. Аз съм минал по този път и знам какво е отношението на Мадрид спрямо Барселона. Ако тя не го знае (бел. ред. - явно визира Сорая Сеанс де Сантамария), аз го знам. Когато аз съм играл, не знам къде е била тя. Не може имена в спорта, олимпийски, световни и европейски шампиони да бъдат малтретирани така. Естествено, че имам приятели, които са пострадали. Как е възможно да си ходиш по улицата и да дойде някой да ти посегне? Това показва какъв е манталитетът спрямо тези мирни хора." 

Ицо защити испанския национал от "Барселона" Жерар Пике, който бе освиркан на тренировка на "Ла Роха" заради изявената си прокаталунска позиция. Вчера защитникът даде пресконференция, на която обяви, че иска да продъжи да играе за Испания. Стоичков отново демонстрира пренебрежение към феновете на "Реал" (Мадрид), които са в основата на атаките спещу Пике.

"Какви са пък тия, публиката на “Реал” (Мадрид)? Какво ме интересуват те. Жерар Пике е отраснал пред мен от дете и аз го уважавам за това, че той защитава неговите интереси, категоричен е Стоичков. - Тези на майка му, баща му, цялото му семейство живее в Каталуня. Ами другите спортисти, които са дали толкова много за Испания? Или когато вземат медали, те са за Испания. Ама откъде е този човек, откъде е излязъл, къде живее? Това не се пита."

Христо Стоичков бе запитан има ли право Каталуня на независимост и защо?

"Тези неща са свързани с хората, които управляват Каталуня, отвърна той. - Те са преценили, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделят. В този живот всичко може да става, само да няма насилие. Щом така са преценили хората, които управляват Каталуня, и хората, които дадоха своя вот, аз ги подкрепям. Естествено, че ще ги подкрепя. 27 години съм там. Знам какво са ми дали тези хора на мен и знам какво аз съм им дал. По какъв начин ще стане, аз не мога да кажа, има си инструменти. Ръководството на Каталуня, предполагам, ще вземе най-адекватните мерки, които трябва да вземат. Но не може да продължава така. Онзи ден нашият премиер Бойко Борисов покани четирима други премиери и един от тях попита: Защо за Косово може, а за Каталуня не може? Трябва да се съобразяват някои неща. Мисля, че след няколко дни президентът на Каталуня ще обяви независимост. Което е най-логично. А вече оттук нататък какво ще става, ще видим."