Десислава Попколева - посочена от общото събрание на съдиите от СГС за изпълняващ функциите на длъжността председател на градския съд, така и не "пристигна" до ВСС. Вместо това се появи Стефан Милев - пратен с мнозинството "Цацаров" за и.ф. шеф на Районния съд, след като бе зам. на районната прокуратура и със само 6 месеца стаж като съдия.

Съветът изпадна във вакуум, след като оставката на Калоян Топалов е факт вече трети ден. За да има съдът обаче дори временен председател, трябва Съветът да гласува. Това не стана, тъй като... до вчера не бе постъпило предложение от висшестоящата инстанция - председателката на САС Даниела Дончева.

Дори съдийската колегия изпадна в ситуация - още на предишното заседание да пусне същинската процедура за избор на нов шеф, но... временен не е избран. Така не е ясно кой ръководи съда.

Примерно обаче за подписване на СРС има изградена организация с посочени отговорници зам.-председатели на съда още от времето на Топалов и там няма сътресения, казаха хора от СГС (заедно с Топалов напусна само една от заместничките му - Биляна Балинова, б.а.)

Съдиите от сочения за най-важен окръжен съд в страната се събраха още на 29 септември и изразиха волята си Попколева да заеме временно председателския пост. Никой обаче не знае защо във ВСС не постъпи предложение от висшестоящия председател.

Днес, по време на заседание на съдийска колегия, стана ясно, че все пак вчера шефката на САС е пратила предложение за временно изпълняващ длъжнстта - това е Стефан Милев.

От събраните на 29 септември съдии на общото събрание с право да гласуват са били 69, а от тях 55 са дали вота си за Попколева.

По-рано днес една от зам.председателките на СГС - съдия Мина Мумджиева, изпрати до съдийската колегия на ВСС становище, в което изразява необходимостта от спешно решение на въпроса с назначаването на изпълняващ функциите председател.

Становището е с копие и до председателя на САС Даниела Дончева. В приложението към писмото е и протоколът от Общото събрание на съдиите, на което те избраха да предложат на ВСС Десислава Попколева.

Клуб Z припомня, че промените в Закона за съдебната власт от м.г. завишиха значението на решенията на общите събрания на съдиите по различни теми. Това обаче на попречи на предишния състав на ВСС - да прати за и.ф. председател на размирния Софийски районен съд доскорошния прокурор Стефан Милев, нищо че съдиите на два пъти издигаха съвсем други кандидати.