Студен душ за търговските намерения на Тереза Мей след "Брекзит". САЩ се присъединиха към отказа на Канада, Нова Зеландия, Аржентина, Бразилия, Уругвай и Тойланд да приемат предложения на Обединеното кралтсво относно вноса на земеделски продукти, след като Обединеното кралство напусне ЕС, съобщава „Политико“.

Новото изпитание за британската министър-председателка идва, след като Съединените щати удариха с високи мита завод за самолети на канадската „Бомбардие“ в Северна Ирландия, поставяйки под заплаха хиляди работни места.

Привържениците на "Брекзит" се надяваха, че след напускането на ЕС Великобритания ще замени общата търговска политика на ЕС със свои не по-малко изгодни двустранни търговски споразумения. Най-разочароващото е, че отказът идва от САЩ, Канада и Нова Зеландия, бивши британкси колонии, с които Обединеното кралство има специални отношения и които разглеждаше като естествени и стратегически търговски партньори, коментира изданието.

Мей  се изправя пред прясното предизвикателството, ден след като на годишната конференция на нейната Консервативна партия в Манчестър се заговори, че дните й като премиер са преброени. Дори крайно консервативният "Телеграф" определи вчерашната й реч там като "катастрофална". Делегатите са я посрещнали студено, а един от тях е поднесъл на Мей непопълнен формуляр за напускане на работа. Провалът е стигнал кулминацията си, когато в края на речта буквите от лозунга в дъното на сцената започнали да падат и Мей трябвало да бъде уешавана от съпруга й.

Търговията е сфера на изключителна компетеност на ЕС. Това означава, че той договаря от името на своите държави квотите за безмитен или с намалени мита внос на селскостопански продукти като зърнени култури, месо, млечни произведения и пр. От август тази година ЕС и Обединеното кралство твърдят, че са се споразумели за начина, по който да поделят сегашните европейски квоти след края на март 2019 г., когато то трябва да напусне съюза. И двете страни твърдят, че договорката няма да навреди на останалите им партньори в Световната търговска организация. Според интервю на британския министър на търговията  Лайъм Фокс за "Политико" вносителите на земеделска продукция във Великобритания би трябвало да получат част от сегашните европейски квоти, която отговаря на средното британско потребление през последните три години; с тази част съответно да бъдат намалени квотите им за внос в останалите 27 членки на ЕС.

Изброените държави обаче са недоволни, че това споразумение е договорено зад гърба им и смятат, че то не е в техен интерес, защото, ако потреблението на Острова спадне, те няма да могат да пренасочат продукцията от неизпълнените си британски квоти към континентална Европа. Зотова те искат нови преговори в СТО. Изразили са протеста си в остро писмо до европейския и британския представителив организацията на 26 септември.