По подобие на Хасково, и в общината на Габрово ключови позиции се държат от кадри на ГЕРБ и техни роднини. Данни за това представиха днес депутати на БСП в Народното събрание.

"В последните дни в централана на БСП има над 70 сигнала. Постъпват от цялата страна за груби нарушения по места, шуробаджанащина, кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки. Даваме тази пресконференция днес, провокирани от призива на г-н Борисов, който каза, че иска да бъдат изяснени всички подобни случаи", заяви Жельо Бойчев.

"В помощ на г-н Борисов" Кристина Тодорова, депутатка от левицата от региона, представи сложна схема:

"В Габрово моделът "батко и братко" е в сила от няколко години. Братът на Томислав Дончев - Момчил Дончев, е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинско звено "Озеленяване". Управлява бюджет от над 1 млн. лева, назначен е без конкурс, без всякакви критерии."

Друг случай е братът на бившия депутат Цветомир Михов, който от година не е работил в градската болница, но това не го спирало да продължава да бъде част от Съвета на директорите и да получава няколко хиляди лева заплата. Кръстниците на кметицата на Габрово Таня Христова - Мария Недева и Момчил Недев - са председатели съответно на общинска избирателна комисия и юристконсулт на здравната каса и големи европейски проекти към общината. Недев също е бил назначен от кметицата без конкурс.

Пълен размер на схемата на БСП.

Сестрата на зам.-кмета на града пък е началник на отдел в звено "Проекти и икономическо развитие". Фирмата на бившия депутат Цветомир Михов, който в момента е областен координатор на ГЕРБ, изпълнявала всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на общината. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е зам.-директор на областната дирекция на МВР. Свекърът й е общински съветник на ГЕРБ, общински съветници управлявали и ВиК дружеството в града.

"Изобщо едно семейство, което управлява областните структури в Габрово. Единственото и най-важно условие, на което трябва да отговаря един човек, за да бъде назначен, е да е кадър на ГЕРБ", заяви Тодорова.

Желю Бойчев призова премиерът Борисов да реагира на тези данни и да покаже дали има върховенство на закона в страната. И добави, че заради сигналите на хора от БСП срещу тях са отправяни и заплахи. Депутатът Стоян Мирчев разказа как след като вчера разкрил подобна "схема" за Силистра, областният председател на партията Кирилов бил заплашен от двама общински съветници на ГЕРБ в града. Ганчо Маринов от ГЕРБ, който назначил сина си и снаха си в общината, се обадил и казал: "До два месеца ще те затрия, боклук такъв". Друга общинарка, назначила мъжа си като общински възпитател, също се обадила да заплашва лидерът на столетницата в града.

"Г-н Борисов, хората в Силистра вече не могат да търпят този мафиотски кръг в града. Отстранете ги, не им давайте по този начин да тормозят и да заплашват български граждани", призова Мирчев.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира обвиненията на БСП в кулоарите, като отбеляза, че няма конфликт на интереси или шуробаджанащина в това нечий брат да бъде назначен на пост в общината, след като не брат му го е назначил.

"Ако Томислав Дончев беше назначил брат си докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение", заяви той.

Цветанов обяви още, че има сценарий на БСП за разкол, който ще покаже, когато му дойде времето.

"Сега разбирам, че БСП подготвяли да се говори нещо. Имам го като сценарий, който подготвят. Ще го оставя запечатан, след 1 месец, когато този сценарий започне да се разиграва мога да ви го покажа. Сценарият е за това да се прави разкол между мен и Бойко Борисов. Във всяко едно ключово важно решение винаги сме взимали политическо решение и сме го съгласували винаги с Бойко Борисов. Защо някой иска да създаде усещане, че има бламиране на премиера, че в ПГ правим нещо, което остава незабелязано от премиера. Този сценарий сме го слушали от 2008 година, когато се разбра, че ГЕРБ има потенциал да управлява. Тогава започнаха да говорят - Цветанов ще вземе партията на Борисов, Борисов ще изгони Цветанов от партията. Няма абсолютно никакво разминаване между позицията на ПГ и позицията на премиера“, заяви той.

Според Цветанов опозицията видно цели да отклони вниманието от важните дебати в Народното събрание.

"БСП направиха това, за да не гласуват народните им представители в зала. Търсеха си повод как да се разграничат и да не гласуват доклада“, коментира Цветан Цветанов. "Те искат да ни питате по темата за Габрово, за Хасково или по други теми, които са наредили. Някой каза ли каква е позицията им за доклада за самолетите.“