БЛАГОВЕСТА КЕНАРОВА

“БНБ е независим емисионен институт на държавата, който се отчита пред Народното събрание. Тя има ключова роля в българската икономика и полага грижи за поддържане на устойчивостта на българската парична единица, както и за укрепването и развитието на банковата и кредитната система на страната.Независимостта на БНБ е гарантирана с нейния устройствен закон (ЗБНБ) и с Договора за функционирането на Европейския съюз.”

Законодателството в България, в т.ч. и банковото, като страна член на Европейския съюз, е хармонизирано с европейското. Има и някои специфични национални особености, които не са в противоречие с европейските банкови практики. Следователно, банките са едни от институциите, които подлежат на най-строга регулация от страна на банковия регулатор БНБ.

След като законите са добри, тогава откъде идват проблемите?

Фактите:

- Само за 3 дни (18, 19 и 20 юни) от Корпоративна търговска банка са изтеглени суми за близо 1 милиард лева без адекватен контрол. Съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари, Чл 76, Корпоративна търговска банка е била задължена да постави под особено наблюдение всички необичайно големи сделки и операции, както и тези от тях, които нямат явна законова или икономическа цел.

Всички събрани данни съгласно ал 3 е трябвало да се предоставят на ДАНС (Дирекция „Финансово разузнаване“), на съответните органи за надзор и на одиторите.

Липсва официална информация дали това е направено.

- Само за 1 ден (19 юни) чрез трето лице от КТБ са били изтеглени в брой 205 887 223 левова равностойност и са били предадени срещу разписка на мажоритарния собственик (Цветан Василев). Имайки предвид, че Цветан Василев от доста време е зад граница, как точно са му предадени тези пари? Съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари, Чл 11а, Корпоративна търговска банка е била задължена да уведоми дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС за всяко плащане в брой на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута, извършено от или на техен клиент, за които в ДАНС се води регистър.

Липсва официална информация дали това е направено.

- Липсват съществени части от кредитните досиета на КТБ в размер на 3.5 млрд. лв от от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Управителят на БНБ предполага, че те вероятно (?) са унищожени в дните преди квестурата (20 юни). Ако тази информация е унищожена от кредитните досиета в банката, то как е отразена тя в Централния кредитен регистър? Или и там липсва?

Липсва официална информация по въпроса.

Институциите:

Институциите в лицето на банковия регулатор БНБ и държавата с действията си по темата пилеят държавни пари и пълнят „каца без дъно“. Липсата на адекватен контрол, въпреки наличните регулации, издава непрофесионализъм и/или зависимост от „трети“ лица. Реакциите им са закъснели и некоординирани. Общественото доверие в тях клони към нула.

Не е сериозно само един човек в държавата, подуправителят и ръководител на Банков надзор, да е отговорен за надзора по спазване на банковите регулации, а управителят на БНБ и останалите членове на Управителния съвет на централната банка да са независими наблюдатели.

Политици от целия политически спектър се упражняваха в публично говорене на тема банки и финансова стабилност. БНБ остана безучастна и не приложи закона към тези говорители и рапространители на слухове, но прояви завидна бързина с предложението си към Парламента за промяна в Наказателния кодекс и безапелационно посегна към една от придобивките на демокрацията – свободата на словото.

Гражданите:

Единствените потърпевши от случващото се с КТБ и с някои други банки, са гражданите. Те проявиха мъдрост и за пореден път завидно търпение. Членството ни в Европейския съюз, а не доверието в българските институции им даде гаранция за сигурност на влоговете в българските банки.

Сега остава да се изясни колко точно милиарда ще струва на българските граждани осигуряването на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол с „новия практически план за действие“, предложен от БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили. И всичко това поради липсата на респект към законите и адекватен контрол от страна на отговорните държавни институции.

На ход е прокуратурата.

Този път виновни и наказани трябва да има! Дори само общоизвестните факти го доказват.

А Иван Искров и Пламен Орешарски трябва да бъдат отстранени, за да не пречат на процесуално-следствените действия.

--------

*Благовеста Кенарова работи от 20 години в международна финансова институция в областта на банковия контрол. Текстът е от блога на авторката, в който изразява само лични позиции. Заглавието е на редакцията.