Полска компания „ЗУЕ“ ще купи 40 ремонтирани вагони от завода „Септември“. Този и още шест договора между български и полски компании за над 30 млн. евро ще бъдат подписани в рамките на днешния двустранен бизнес форум в Полша, организиран от икономическите министерства на двете страни в рамките на официалното посещение на президента Румен Радев във Варшава. 

„За миналата година износът ни за Полша възлиза на над 585 млн. евро, а двустранният стокообмен надхвърля 1,6 млрд. евро“, отбеляза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Полската компания "Контрактус" ще внесе в България мляко и месо за 10 млн. евро по договор с българската "Си Комершъл".

Българският производител на пчелен мед "Йот Ги Вал" пък си е осигурил договор за износ на продукцията си в Полша за над 5 млн. евро и рамково споразумение за 20 млн. евро за следващите 4 години. 

Български-полски консорциум ще кандидатства за изграждането на билетната система на София. Това ще стане по силата на подписано споразумение между фирма “Балкантел“ и полската фирма „Мера“

Наши фирми ще участват и визграждането на инфраструктурни проекти в Полша.

Компания „Гигастрой“ и група “ЗУЕ“ ще си партнират при строителството на жп обекти. Дружествата „Ава Транс“ и „Тритекс“ ще ползват обща ремонтна и логистична база на територията на Полша. 

По силата на друг договор се очаква полската компания „Уодвейст“ да внася на специализирани фуражи, чрез дистрибуторската мрежа на "Си Комершъл". Споразумение ще бъде сключено и между

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Работодателите на Полша.

Договорите ще бъдат подписани в рамките на форума, а приветствие към участниците ще направят и президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда по-късно днес, съобщиха от пресъцентъра на Министерството на икономиката.