Близо 800 000 коли са със свалени номера заради неплатена „Гражданска отговорност“, съобщи Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция“ в МВР по време на конференция за пътна безопасност, организирана от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

От 3 май до края на септември МВР е прекратило регистрациите на 865 566 коли. След това това са сключени полици за 72 923, чиито регистрации са възстановени. Към края на юли м.г. у нас са били регистрирани общо 4,13 млн. автомобила, показва последната статистика, публикувана от МВР.

От следващата година „Гражданската отговорност“ ще се сключва при система, която оскъпява застроховката за нарушителите на пътя – това е т.нар. „бонус-малус“. Според нейните правила изрядните водачи пък ще бъдат поощрявани и ще дават по-малко пари за застраховка, заяви зам.-председателят на комисията за финансов надзор Ралица Агайн-Гури.

Още в края на този месец започва свързването между двете бази данни на Гаранционния фонд и МВР. Вътрешното министерство трябва да предоставя онлайн връзка, така че застрахователите да сключват застраховките на базата на реални данни. Хората, които сключват застраховка, няма да има нужда да обясняват каквото и да е, а чрез регистрационния номер на автомобила и на талона застрахователният офис ще получава цялата информация по интернет. 

По данни на КФН за 2016 г. сумата от застраховка „Гражданска отговорност“ е 621 млн. лв., а изплатените обезщетенията са малко над 368 млн. лв. (повече от 51% квота на застраховката). Като се добавят и още 317 млн. лв. обезщетения по „Каско“, общата изплатена сума за щети по ПТП надхвърля 700 млн. лв. 

Обхватът на задстрахованите автомобили достига своя пик – над 97 на сто при 93,69% през 2007 г.